Dostupni linkovi

Od najava o decentralizaciji Kosova nema ništa


Velika očekivanja u pogledu pritiska na zvanični Beograd Soren Jesen Petersen gaji prema sastanku Kontakt grupe zakazanom za petak. Kakve bi Kontakt grupa poteze morala da povuče da bi Beograd promenio svoj stav, pitanje je na koje odgovara predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo Dušan Proroković.

“O nekim ozbiljnijim i opširnijim komentarima i stavovima vezanim za izlazak Srba na izbore mislim da je još uvek rano govoriti, pogotovo što nas očekuje i sastanak Kontakt grupe i zvanični stavovi država članica Kontakt grupe kao i trojne komisije koju čine Evorpska unija, NATO i Sjedinjene Američke Države. Pre svega ono što smo isticali u prethodnom periodu a to je podizanje nivoa bezbednosti kao i decentralizacija u određenim poljima. Mislim tu i na političku decentralizaciju i na decentralizaciju u procesu donošenja odluka. Naše uverenje je da je to jedini način da se poveća nivo bezbednosti i da se ubrza proces povratka na Kosovu i Metohiji i da se konačno okrenemo posle tog čina nekim drugim temama i drugim stvarima koje se pre svega tiču razvoja ekonomije, razvoja privrede na teritoriji Kosova i Metohije, i jednog normalnijeg života Srba na Kosovu i Metohiji, što se u ovom trenutku nažalost ne može reći.”

Iako nekih konkretnih zaključaka nakon prvog susreta novog administratora UNMIK-a i zvaničnika Srbije i Crne Gore nema, postoje i neki pozitivni signali, smatra Proroković.

“Jedino što mogu da kažem u ovom trenutku jeste da je, nadam se, poseta gospodina Petersena Beogradu najava jedne bolje intenzivnije saradnje UNMIKA i Beograda u rešavanju problema koji opterećuju i Kosovo i Metohiju, ali istovremeno i zvanični Beograd i Prištinu.”

Soren Jesen Petersen je u svojim izjavama nakon razgovora sa beogradskim zvaničnicima u više navrata pominjao da bi neka rešenja koja predviđa plan Vlade Srbije za decentralizaciju Kosova mogla biti inkorporirana u prištinski dokument koji su zajednički sačinili predstavnici Prištine i međunarodne zajednice. Međutim, šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović smatra da od najava o decentralizaciji nema ništa i da zato nema razloga da Srbi izađu na izbore.

“Mislim da je gospodin Peterson profesionalac koji je došao da sprovede upravo operativno ono što će možda pokušati, a to je nezavisnost Kosova i Metohije. Još jednu potvrdu imam za to, naš telefonski razgovor na tu temu gde sam mu ja predložio da Kontakt grupa na koju on ide sada u Berlin jasno da izjavu u kojoj će se jasno reći poruka Albancima, odnosno albanskoj nacionalnoj zajednici i albanskim liderima da neće biti nezavisnosti Kosova i Metohije, da je Kosovo i Metohija nešto što ostaje u sastavu Srbije i Crne Gore, odnosno Srbije.”

Nešto je drugačije viđenje Dušana Janjića, predsednika Foruma za etničke odnose. I on doduše kaže da ne vidi da je međunarodna zajednica učinila ozbiljan napor da se izbegne destablizacija srpske vlade ukoliko pod pritiskom sveta pozove Srbe da izađu na izbore, ali ipak smatra da je kompromis moguć.

“Ukoliko se na tom dijalogu postigne dogovor o izlasku, to znači da bi zapravo ti Srbi koji sede u parlamentu Kosova i nekakav potpisani dokument koji bi trebalo da verifikuje Savet bezbednosti bila dovoljna garancija. Sve ispod toga čini mi se da nas približava drugoj opciji – izbori bez Srba, ali mislim da i to nije kraj sveta, da postoji u praksi pralamentarizma ono što se zovu dopunski izbori za upražnjena mesta, tako da ukoliko UNMIK i albanska većina nađu snage da demokratski završe izbore neće biti tragedije ukoliko Srbi ne izađu.”
XS
SM
MD
LG