Dostupni linkovi

Bez javne rasprave nema izgrednje hidroelektrane Buk Bijela


Pomoćnik ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine Nada Mugoša ponovila je da crnogorska Vlada nije donijela nijednu odluku u vezi sa izgradnjom hidroelektrane Buk Bijela, koja bi dovela do potapanja dvanaest kilometara kanjona Tare. Mugoša je konstatovala kako je činjenica da je Republika Srpska ubrzala tu proceduru, ali da u Crnoj Gori, kako je rekla, neće biti nikakvih ishitrenih odluka, pošto je riječ o međudržavnom ugovoru kome mora da prethodi javna rasprava, ekološka saglasnost i skupštinska verifikacija.

RSE: Kakve su zvanične odluke donesene u vezi sa izgradnjom hidroelektrane Buk Bijela?

MUGOŠA: Prvo ću morati da iznesem svoje mišljenje u vezi jučerašnje izjave potpredsjednika Vlade gospodina Jusufa Kalamperovića, za koju je kazano da je unijeta određena zabuna, a on je naveo da nikakve odluke o izgradnji hidroelektrane Buk Bijela Vlada Republike Crne Gore nije donijela. To je činjenica koju je Ministarstvo zaštite životne sredine i uređenje prostora do sada više puta iznosilo u javnost, ističući da bez javne rasprave, koja će prethoditi izdavanju ekološke saglasnosti, nema izgrednje hidroelektrane Buk Bijela, odnosno nema donošenja odluke o izgradnji. Postupak koji se vodi u Republici Srpskoj ni u kom slučaju ne može uticati na ishitreno donošenja odluka u Crnoj Gori, jer se radi o izuzetno kompleksnim projektima koji se moraju detaljno proučiti, posebno sa ekološkog apekta. Osim toga, taj projekat zadire u interese dvije države, pa takav međunarodni ugovor, ako ikad do njega dođe, mora proći propisanu proceduru i biti potvrđen od strane crnogorskog parlamenta.

RSE: Ja bih se sada vratila na početak Vašeg odgovora da izjava gospodina Kalemperovića nije mogla da izazove nikakvu zabunu, zato što Vlada nije donijela nikakvu odluku. Kako komentarišete saopštenje Vlade od 29.4.2004., u kojem se u rečenici, možete li da mi pojasnite tu rečenicu, kaže: ''Na sjednici je prihvaćen i sporazum o saradnji Republike Srpske i Republike Crne Gore na realizaciji izgranje i korišćenja zajedničkog hidroenergetskog sistema Buk Bijela''?

MUGOŠA: Radi se o sporazumu, o inicijalnom materijalu. Sporazum o saradnji na realizaciji nekog projekta. Faktički ima pravno. Nema nikakve konsekvence. Činjenica je da je Vlada donijela taj sporazum. Činjenica je i da je Republika Srpska možda malo ubrzala tu proceduru, ali je činjenica da ne može ništa ishitreno bit u Crnoj Gori tim povodom i da ono što ponavljamo bezbroj puta bez dobijanja ekološkog elaborata, bez javne rasprave i bez ove saglasnosti nema gradnje tog objekta.

RSE: Kako komentarišete to što je juče objavljeno da je predsjednik Republike Srpske Dragan Mikerević uputio zahtjev Savjetu ministara Bosne i Hercegovine da otpočnu sa Crnom Gorom pregovore o izgradnji i postoje nepobitne informacije da je Republika Srpska već na svom dijelu teritorije izgradila određenu infrastrukturu potrebnu da se počne sa radom?

MUGOŠA: Sa infrastrukturom može početi, ali to ne može da utiče i nije ni do sad uticalo da se ishitrene odluke donose u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG