Dostupni linkovi

Pad dva ruska aviona – ne isključuje se teoristički napad


Avion TU 154 sa oko 50 putnika na putu za Soči srušio se u regionu Rostova 900 km južno od Moskve. Drugi, manji avion TU 134 se 43 putnika je leteo za Volgograd i nastradao je u Tula regionu 200 km juzno od glavnog grada Rusije. Nema izvestaja o preživelima.

Za sada su nejasni uzroci tih paralelnih nesreca. Oba aviona su proletela sa istog aerodroma u Moskvi. Za sada se zna da je prvi, veci avion davao signale opasnosti pre nego što se srusio.

Ruski ministar za vanredne situacije, Sergej Šoigu je izjavio da najmanje jedna crna kutija je nadjena.

Predsednik Vladimir Putin je naredio da istragu vode specijalne bezbednosne sluzbe, sto navodi analitičare da se verovatno radi o terorističkim napadima. Ovoj pretpostavci ide u prilog i izjava generalnog direktora Volgogradskog medjunarodnog aerodroma, Jurija Dmitrijeva, koji je dao novinarima. Jedan od aviona je leteo iz Moskve u Volgograd: „Isključujem gresku pilota jer čak i u najtežim okolnostima, kao što su kvarovi u kontrolnom sistemu ili u slučaju požara, posada ima uvek vremena da prosledi informaciju kontrolnom tornju.”

U Moskvi su zbog noćašnjeg pada dva aviona i eksplozije na jednoj autobuskoj stanici u ruskoj prestonici, povećane mere bezbednosti.

Policija proverava stanice javnog prevoza, a pod prismotrom su i objekti važni za snabdevanje grada.

U eksploziji koja se dogodila na Kaširskoj ulici na jugu Moskve, oko 20 sati po lokalnom vremenu, preko puta zgrade rejonske policije, povredjene su četiri osobe, od kojih su dve smeštene na intenzivnu negu.

Eksplozivna naprava jačine oko 100 do 200 grama trotila i dodatno napunjena ekserima, nalazila se u crnoj tašni, okačenoj na ogradi pored stanice.
XS
SM
MD
LG