Dostupni linkovi

Evropske konvencije o ljudskim pravima na Kosovu


Na svecanosti potpisivanja Konvencija kojem su prisustvovali i predsednik Kosova Ibrahim Rugova i premijer Bajram Rexhepi generalni sekretar Saveta Evrope Walter Schwimmer je izjavio kako potpisivanje ovih konvencija ima veliki simbolicni znacaj: “ To dokazuje da narod Kosova treba da ostvarujue zastitu i ista prava kao i svi drugi gradjani Evrope i da je buducnost naroda Kosova u Evropi”.

Podpisivanje ovih Konvencija je deo 18 mesecne aktivnosti strucnjaka Saveta Evrope i UNMIK-a , kazao je prilikom potpisivanja Konvencija sef UNMIK-a Soren Jesen Petersen.

„Komitet ministara Saveta Evrope ce pratiti ostvarivanje konvencija na Kosovu , dok ce UNMIK savetu pruziti potrebne informacije „ kazao je gospodin Petersen isticuci istovremeno spremnost i anagzovanje kosovskih institucija za ostvarivanje obaveza koje proizilaze iz ovih konvencija, posebno one o zastiti manjina.

„Privremene institucije Kosova u mnogim slucajevima su demonstrirali snazno opredelenje za zastitu manjina“, rekao je Petersen.

Tokom dana gospodin Schwimmer se sastao sa predsednikom Kosova Ibrahim Rugova koji je ocenio da je potpisivanje ovih konvencija istorijski dan: „Potpisivanje dveju konvencija danas cenimo kao znacajan trenutak u istoriji Kosova. Mi smo opredeleni za zastitu i bezbednost manjina. Ovo je korak ka priblizavanju Kosova Evropi i evroatlanskim strukturama“ , rekao je predsednik Rugova.

Spremnost za ostvarivanje i zasitu prava manjina posebno je podvukao i premijer Rexhepi: „Opredeleni smo da ostvarimo sve ove vrednosti i osnovna dokumenata i da kroz proces monitoringa preuzmemo obaveze i odgovornosti za njihovo ostvarivanje“, kazao je premijer Rexhepi.

Inace, prema recima gospodina Schwimmera Savet Evrope se na Kosovu angazovao i na planu priprema predloga decentralizacije, zastiti kulturnog bogatstva i pracenju izbora.

Sa druge strane, ombudsmen Kosova Marek Antoni Nowicki reagovao je saopstenjem izrazavajuci iznenadjenje i razocarenje za cinjenicu da nije pozvan na ceremoniju njihovom potpisivanja koja se odnose na ljudska prava , sto je prevazhodno odgovornost institucije ombudsmana.
XS
SM
MD
LG