Dostupni linkovi

Sjedinjene Države imaju posebno mesto na Kosovu


Tokom prvih susreta sa predsednikom i premijerom Kosova gospodin Goldberg je istakao kako je na Kosovo dosao u veoma znacajnom periodu kada je na Kosovo dosa i novi sef Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN koji ce , prema recima gospodina Golberga imati podrsku Sjedinjenih drzava.

“Nadam se da sam dosao u momentu punom nade. Specijalni predstavnik generalnog sekretara je dosao ove nedelje i ima ambicioznu agendu kako bi pospesio progres na Kosovu i ja i Sjedinjene drzave zelimo da mu pomognemo da ostvari svoje zadatke i dacemo mu punu podrsku “ kazao je gospodin Goldberg.

Mi zelimo da vidimo sveukupni razvoj na Kosovu, kazao je sef Americke kancelarije u Pristini.

“Sjedinjene drzave imaju posebno mesto na Kosovu i ja to cenim. Mi zelimo da vidimo da se nastavlja progres i mi zelimo da vidimo sto vise ovlascenja u privremenim institucijama samouprave na Kosovu, zelimo da vidimo Kosovo razvijeno kao multietnicko drustvo , gde ce svako imati sansu da zivi svoj zivot”.

Gospodin Goldberg je ocenio kako je znacajno da se vrate kuci kosovski Srbi koji su zbog martovskog nasilja bili prinudjeni da napuste svoje domove. Na Kosovu treba da vlada red i zakon kazao je gospodin Goldberg.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je ocenio izuzetnim anagzovanje Sjedinienih drzava na Kosovu i istakao kako je postignut napredak u konsolidovanju stanja posle martovskih dogadjaja dok je pripadnicima manjina porucio:

“Radicemo mnogo na zastiti i ukljucivanju manjina u kosovsko drustvo i drzavu Kosovo, zalagacemo se za demokratsko i tolerantno drustvo “, rekao je predsednik Rugova i dodao kako ce institucije Kosova pospesiti saradnju sa UNMIK-om u ekonomskoj oblasti, pitanjima bezbednosti i prenosenju ovlascenja , dok je premijer Rexhepi posle sastanka sa gospodinom Goldsbergom posebno naglasio:

“Mi smo uvek imali vrlo dobre odnose sa Americkom kancelarijom i ona je uvek davala veliku pomoc vladi Kosova. Za mnoge uspehe koje smo postigli , posebno nakon dogadjaja od 17. marta , su i oni zasluzni. Mi cemo u kontinuitetu nastaviti mnoge ranije zapocete incijative “, rekao je premijer Rexhepi.

Sadasnji sef americke kancelarije u Pristini Filip Goldberg je prije stupanja na ovu duznost bio zamenik sefa Americke misije u Cileu, dok je ranije obavljao duznost specijalnog asistena ambasadora Ricarda Holbruka. Njegov mandat na Kosovu traje dve godine.
XS
SM
MD
LG