Dostupni linkovi

Da li će Kofi Anan predložiti reorganizaciju UNMIK-a?


Predstavnica UNMIKa, Izabela Karlovic kaze kako se ocekuje da se nakon dolaska administratora Petersena jasnije odredi buducnost medjunarodne misije. Prema recima Karlovic novi sef UNMIKa, ciji se dolazak ocekuje sredinom avgusta, treba da proceni situaciju i da zatim donesene neophodnu odluku. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zakazao je sednicu o radu UNMIKa i situaciji na Kosovu za cetvrtak, 5. avgusta.

Kada je u pitanju reorganizacija UNMIKa i prenos nadleznosti sa administracije UN na kosovske institucije, Karlovic kaze da ce detalji takvih najava biti poznati nakon izvestaja generalnog sekretara Kofija Anana: “Najpre treba da vidimo sta ce reci generalni sekretar UN u svom izvestaju, tada ce se znati sta se zahteva i koji ce preporuke uslediti”, kaze Izabela Karlovic.

Inace mediji javljaju da je specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Kai Eide u izvestaju Kofiju Ananu, preporucio brzi prenos ovlascenja na kosovske vlasti. To zahtevaju i kosovski lideri, koji na mnoge nacine, kao sto je izmena Ustavnog okvira, vrse pritisak na UNMIK da prenese ovlascenja na kosovsku vladu. Medjutim, tome se protive predstavnici kosovskih Srba koji bojkotuju rad privremenih institucija.

Premijer Bajram Redzepi je vise puta naglasio kako ocekuje da buduca vlada, koja ce biti formirana nakon parlamentarnih izbora 23. oktobra, bude kompletirana i preuzme ovlascenja koja su sada u rukama UNMIKa, a to su spoljna i unutrasnja politika i pravosudje, dok bi za oblast odbrane ostao nadlezan KFOR.
XS
SM
MD
LG