Dostupni linkovi

NATO neće dozvoliti ponavljanje nemira na Kosovu


Na kraju dvodnevne posete Kosovu, Kujat je izjavio da je 40-oroclana delegacija, dosla da utvrdi kakvo je stanje i istakao da je ubedjen da na Kosovu ima napretka. Zvanicnici severnoatlantske alijanse razgovarali su juce sa komandantom KFORa Holgerom Kamerhofom, komandantima multinacionalnih brigada i zvanicnicima UNMIKa, te su u Kosovu Polju obisli radove na obnovi unistenih srskih kuca. General Kujat je gradjanima porucio da se paljenjem kuca pali njihova i kosovska imovina: “Necemo dozvoliti da se nasilje, kakvo se dogodilo u martu, ponovi. Boricemo se protiv tih kriminalih akata i ljudi koji stoje iza njih”, rekao je Kujat.

Nemacki general je pohvalio trupe KFORa i naglasio da je ta misija i dalje prioritet Vojnog komiteta alijanse. “Pored KFORa i policije i gradjani Kosova su odgovorni za bezbednost na Kosovu”, rekao je nemacki general, isticuci da NATO za sada ne namerava da smanji broj vojnika na Kosovu: “Znam da je bilo glasina o redukovanju broja trupa, ali mogu vam reci da u bliskoj buducnosti ne nameravamo da smanjimo broj nasih vojnika na Kosovu”, rekao je general Kujat.

On je istakao kako je za NATO Kosovski zastitni korpus civilna organizacija. Upitan koja bi vojna snaga na Kosovu u buducnosti mogla zameniti NATO, general Kujat je rekao da Severnoatlantski savez trenutno ne planira povlacenje sa Kosova, ali i dodao da kada za to dodje vreme razmatrace se razlicite mogucnosti.

Vojni komitet NATOa, koji cine visoki oficiri zemalja clanica Alijanse, ce nakon posete Kosovu u sedistu alijanse u Briselu analizirati svoje utiske i informacije koje su dobili od predstavnika KFORa.
XS
SM
MD
LG