Dostupni linkovi

Pozitivna kretanja u poslednjih 6 nedelja


Tokom sastanka raspravljalo se o obnovi posledica martovskih dogadjaja, unutarkosovskom medjuetnickom dijalogu , o zapocetim aktivnostima na reformi lokalne samouprave i ekonomskom razvoju Kosova.

Danas usvojeni zakljucci su rezultat zajednickog sastanka predstavnika Kontakt grupe sa kosovskim liderima i Misijom UN na Kosovu.

Za razliku od proslog sastanka odrzanog 8 juna u danasnjoj izjavi se istice da ima pozitivnih dostignuca, 35 odsto steta od martovskog nasilja je vec je sanirano. Pozitivnim se ocenjuje i predlog projekta za decentralizaciju koji su uradili UNMIK i vlada Kosova.

Vrsilac duznosti sefa UNMIK-a Charles Brayshaw je izjavio kako se UNMIK oseca zadovoljnim rezultatima danasnjeg sastanka i ostvarivanjem prioriteta koji su utvrdjeni na prethodnom sastanku. On je izdvojio finaliziranje predloga projekta za decentralizaciju

“Ima jako angazovanje vlade da ovaj process ide napred i verujem da ima razumevanja od strane srpske zajednice da je ovo projekat koji je u njihovom interesu”, rekao je Brayshaw dodajuci kako ipak plan o decentralizaciji nije u fazi da moze da se ucini javnim.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je ocenio da process obnove dobro ide i da u drugim pitanjima i unutarkosovskom dijalogu je stabilna klima, dok je premijer Kosova Bajram Rexhepi posebno istakao kako je ovo najplodotvorniji sastanka Kontakt grupe plus isticuci kako su prioriteti utvrdjeni na proslom sastanku od strane vlade su uglavnom ostvareni.

Danasnjem zajednickom sastanku su prisustvovali i srpski predstavnici, dok je Oliver Ivanovic, koji je zajedno sa Dragisom Krstovicem ucestvovao na ovom sastanku, ocenio kako Srbi ne mogu biti zadovoljni ukoliko se obnova ne zavrsi do 1 septembra kada pocinje skolska godina. Oko ucesca Srba na parlamentarnim izborima u oktobru Ivanovic je izjavio: “Mi takvu odluku jos nismo doneli. U svakom slucaju to zavisi od pozitivne klime. Ta klima ce se stvoriti svakako i veliki uticaj na to ce imati jedinstven stav iz Beograda. Mislim da jos imamo vremena za takvu odluku”, rekao je Ivanovic

Lideri DPK i AAK Hashim Thaqi i Ramush Haradinaj su ocenili da je danasnji sastank potvrdio da ce Kosovo 2005 godine biti spremno za pocetak razgovora o konacnom statusu, dok ce do dijaloga sa Beogradom, prema recima Thaqija, doci kada za to bude stvorena povoljna klima. Haradinaj se zalozio da se sacini vrklo konkretan i orocen plan za ostvarivanje procesa privatizacije na Kosovu.

Inace, u izjavi Kontakt grupe plus se zahteva nastavak aktivnosti na ostvarivanju standarda, jacanje kosovskih institucija u ekonomskim oblastima, u oblasti energetike i vladavine zakona. Takodje se zahteva stvaranje uslova za povratak raseljenih.
XS
SM
MD
LG