Dostupni linkovi

Gambit za kralja


Potjera za nepredvidivom sahovskom legendom Bobijem Fiserom okoncana je ove sedmice u Japanu gdje ocekuje deportaciju u Sjedinjene Drzave pod optuzbom da je ucestvovao u sahovskom mecu u SR Jugoslaviji 1992. godine krseci odluke americke administracije.

Sluzbenici japanskog biroa za useljenike uhapsile su 61-godisnjeg sahistu na medjunarodnom aerodromu u Tokiju na zahtjev americkih kolega, koji su u posljednje vrijeme pojacali napore da Fiseru udju u trag. Hapsenje je, cini se, zavrsnica igre macke i misa izmedju americkih vlasti i Fisera koji se krio u nekoliko zemalja, ukljucujuci Japan, Filipine i Madjarsku. Sud u Vasingtonu tereti ga sto je, uprkos zabrani, odrzao mec u SR Jugoslaviji protiv bivseg svjetskog sampiona, ruskog velemajstora Borisa Spaskog.

Maksimalna kazna s kojom se Fiser moze suociti je 10 godina zatvora.

Cudljivi sahovski genije u avgustu 1992. godine dobio je pismeno upozorenje od americkog Ministarstva trezora da ne putuje u Jugoslaviju radi meca sa Spaskim jer je gradjanima Sjedinjenih Drzava zabranjeno da posluju ili budu ukljuceni u bilo kakve komercijalne aktivnosti sa Jugoslavijom, zbog njene uloge u ratu u Bosni i Hercegovini.

“Vas angazman u Jugoslaviji smatramo izvozom usluga i jugoslovenski sponzor meca bi imao koristi od vaseg imena i ugleda”, stajalo je u pismu. Fiser je zanemario upozorenje kako bi se sastao sa starim rivalom Spaskim, od kojeg je tada preoteo tituli svjetskog sampiona. Titulu je bez borbe predao 1975. odbijajuci da je brani u mecu protiv Anatolija Karpova.

Na konferenciji za novinare te 1992. Fiser je, kako navodi “Vasington Post”, pljunuo na pismo americkih vlasti, da bi sjeo za sahovsku tablu nasuprot ruskom partneru. Za pobjedu protiv Spaskog inkasirao je 3.3 miliona dolara. U intervjuima nakon tog meca Fiser je kazao da ne igra stari sah. 1996. godine lansirao je svoju verziju nazvanu Fiser Random sah (Fischer Random Chess), u kojoj su figure na 64 polja poredane na netradicionalan nacin.

Fiser, cija je majka Jevrejka, dosao je na los glas i zbog komentara sa jakim antisemitskim predznakom. U radio intervjuu 1999. godine na Filipinima kazao je da je Amerika pod potpunom kontrolom Jevreja. Nakon teroristickih napada na SAD 11. septembra 2001. godine izjavio je, takodje filipinskom radiju, da je to “divna vijest i da je vrijeme da se sa SAD zavrsi, jednom i zauvijek.“
XS
SM
MD
LG