Dostupni linkovi

M. Norac se ne osjeće krivim


Po svih pet tačaka optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata, Norac se izjasnio istovjetno: “Ne osjećam se krivim, časni sude”.

Progon, ubojstvo, pljačka i bezobzirno razaranje naselja inkriminacije su koje po individualnoj i komandnoj odgovornosti u odvojenim optužnicama terete Norca i Ademija, zapovjednike operacije Hrvatske vojske Medački džep. Zajedno sa nekoliko drugih operacija, Medački džep je bio pokušaj hrvatskih snaga da kontrolu nad ovim područjem u blizini Gospića preuzme od snaga tzv. Republike srpske krajine. Za zločine koji su se desili tokom te operacije Norac je – prema navodima optužnice – znao ili morao znati te snosi za njih odgovornost.

Nakon izjašnjavanja o optužnici, predpretresni sudac, Kinez Liu Daqun, odobrio je zahtjev Hrvatske da se Norac vrati u zatvor u ovoj zemlji, gdje trenutno izdržava 12-godišnju kaznu zbog zločina počinjenih u području Gospića 1991. godine.

O zahtjevu tužbe da se spoje optužnice protiv Norca i Ademija suci će naknadno saopštiti odluku.

Glavna haaška tužiteljica, Carla del Ponte, ranije je najavila da će Tribunalu preporučiti da se slučaj Norac – Ademi prepusti hrvatskom pravosuđu na dalje procesuiranje.
XS
SM
MD
LG