Dostupni linkovi

Obnovljeno 50 odsto uništenih srpskih kuća


“50 odsto unistenih srpskih kuca je obnovljeno. Program se odvija prema predvidjenoj dinamici. Ocekuje se da se obnova zavrsi do oktobra”, rekao je Brajsori. Prema njegovim recima oko 50 unistenih kuca u naselju Potkaljaja, u starom delu Prizrena, nece biti obnovljeno do novembra, s obzirom da je za njihovu obnovu potreban poseban program i dodatno vreme. Unistene skole u Kosovu Polju i Obilicu bice obnovljene pre pocetka skolske godine.

Ministar Brajsori je pozvao srpsku zajednicu da saradjuje u realizaciji programa obnove unistenih kuca: “Trazimo saradnju srpske zajednice. U opstini Prizren su vlasnici kuca trazili velika finansijska sredstva kao kompenzaciju, ali mi to nismo mogli da prihvatimo. Mi ovako radimo i pozivamo ih da saradjuju sa komisijom i lokalnim vlastima, kako bi se program obnove zavrsio, jer je upravo njima i namenjen”, rekao je Brajsori.

U martovskim neredima na Kosovu ubijeno je 19, a povredjeno vise stotina osoba, spaljeno je na stotine srpskih kuca i unisteno 30 pravoslavnih crkava i manastira. Iznos stete pocinjenje tokom nasilja 17. i 18. marta, ne racunajuci stetu na verskim objektima, procenjen je na gotovo 12 miliona evra. Vlada Kosova je izdvojila fond od 11 miliona evra za obnovu unistenih kuca.

Ministar Brajsori je rekao da je vlada izdvojila i pocetni fond od 3,7 miliona evra za obnovu verskih objekata, ali da jos uvek nije utvrdjen program njihove obnove: “To je procena Saveta Evrope, koji nije odredio dinamiku obnove. Ali sigurno je da se radi o dugom procesu za koji su potrebna velika finansijska sredstva. Pozivam i medjunarodnu zajednicu da pomogne, jer vlada nema mogucnosti da obnovi unistene verske objekte”, kaze kosovski ministar.
XS
SM
MD
LG