Dostupni linkovi

Kai Eide završio dvodnevnu posetu


Kai Eide se nakon sastanaka nije obratio novinarima, ali su njegovi sagovornici rekli kako su zatrazili da se promeni misija UN. Albanski lideri traze da UNMIK dobije savetodavnu ulogu, te da kosovske institucije preuzmu kompletnu vlast. Hasim Taci, predsednik Demokratske partije Kosova je istakao: “Ponovo smo naglasili da definitivno Kosovom treba da upravljaju institucije koje izaberu gradjani. UNMIK postepeno treba da dobije ulogu posmatraca politickih procesa i razvoja institucija”, izjavio je Taci.

On je dodao da NATO treba da zadrzi svoje prisustvo na Kosovu:
“Treba da podrzimo angazovanje medjunarodne zajednice i nastavak znacajnog prisustva NATO snaga na Kosovu, kako bi se 2005. godine resilo pitanje konacnog statusa”, rekao je Taci.

S druge strane predstavnici koalicije “Povratak” su od norveskog diplomate zatrazili da se pojaca uloga UNMIKa i KFORa. “Mart se ne bi dogodio da su UNMIK i KFOR radili svoj posao kako treba”, ocenio je Oliver Ivanovic, clan predsednistva skupstine Kosova: “On mora napraviti vrlo strog i kritican izvestaj, sa odredjenim predlogom mera, koje ce predvidjati pojacavanje uloge UNMIKa i KFORa i striktnu primenu svih ovlascenja koja prozilaze iz Rezolucije 1244. Podsetili smo jos jedanput, po ko zna koji put, da u neposrednoj blizini u BiH predstavnik EU primenjuje sva svoja ovlascenja i zavodi red i u partijskim organizacijama. A ovde ni u administraciji, koja je pod direktnim nadzorom UN, nema odgovornosti prema svom poslu i zadatku. Da je UNMIK radio svoj posao kako valja 17. mart se ne bi dogodio”.

Norveski diplomata Eide je sa ministrom za javne sluzbe Jakupom Krasnicijem razgovarao o decentralizaciji vlasti. Krasnici je Eidea informisao o radu radne grupe za reformu lokalne vlasti: “Domaci mehanizmi su zainteresovani da urade decentralizaciju u sluzbi gradjana, a medjunarodni mehanizmi treba da izvrse pritisak na Beograd da prestane da koristi Srbe za politicka pitanja”, rekao je Krasnici.

Kai Eide ce izvestaj o situaciji na Kosovu uskoro predati Kofiju Ananu. Tokom proslomesecne posete Kosovu norveski diplomata je izjavio kako je potrebno stalno evoluiranje nacina organizovanja medjunarodnih institucija.
* * * * *
Predsednistvo skupstine Kosova odlucilo je na danasnjoj sednici da poslanici u cetvrtak 8. jula glasaju o promenama Ustavnog okvira. Administracija UNMIKa je upozorila skupstinu Kosova da o izmenama Ustavnog okvira odlucuje samo Savet bezbednosti. Medjutim politicki predstavnici kosovskih Albanaca isticu da su izmene Ustavnog okvira uslov za politicku, ekonomsku i socijalnu stabilnost, sto treba da vodi prenosu rezervisanih nadleznosti. UNMIK je saopstio kako je svaka aktivnost kosovskih vlasti u tom pravcu gubljenje vremena i energije.
XS
SM
MD
LG