Dostupni linkovi

Bez promene uloge UNMIK-a, mogući novi nemiri


On je izjavio kako ce se njegov izvestaj vrlo brzo kompletirati i da ce prvi sa izvestajem biti upoznat generalni sekretar UN.

“Ako postoji mogucnost ja cu sacekati dok ne odem za New York da predam izvestaj gospodinu Annan, koji ce odluciti sta cemo sa tim uraditi”, kazao je gospodin Eide, isticuci da ce tokom danasnjeg i sutrasnjeg dana jos jednom razgovarati i cuti misljenje i stavove predstavnika institucija i politickih partija Kosova, prije nego li izvestaj dobije konacan oblik.

Ambasador Eide se tokom dana susreo sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, predsednikom Parlamenta Nexhatom Dacijem i u vecernjim satima sa premijerom Bajramom Rexhepijem.

Predstavnici institucija su razgovore sa amabasadorom Eideom ocenili uspesnim.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je ponovio zahtev za priznavanjem nezavisnosti Kosova, posto je ono, prema recima predsednika Rugove, spremno da preduzme sve medjunarodne obaveze. “Determinisani smo da Kosovo kao nezavisna drzava radi na zastiti manjina, za drustvene procese i za sve medjunarodne obaveze” rekao je predsednik Rugova.

Predsednik Skupstine Kosova Nexhat Daci je posle razgovora izjavio kako je od visokog gosta zatrazio da iskoristi svoj uticaj kako bi podstakao promene na Kosovu, posebno u Misiji UN, posto bi nedostatak promena mogao da izazove politicke nemire.

“Ako se nesto ne promeni mi ulazimo u procese velikih politickih turbulencija i opasnosti, zato smo zatrazili podrsku. Svakako, vlada treba da bude kompletirana svim ministarstvima, sem ministarstva odbrane, da se kompletno promeni uloga UNMIK-a “, kaze predsednik Daci i dodaje kako to nije nista novo, jer to govori vec godinu dana.

Premijer Kosova Bajram Rexhepi je ponovio zahteve o promenama uloge UNMIK-a. “Mi smo dali nekoliko sugestija sta treba promeniti u strukturi UNMIK-a i kosovskim instuticijama kako bi se bolje radilo”, rekao je premijer Rexhepi, isticuci kako je najvazniji zahtev prenosenje ovlascenja i nova uloga UNMIK-a. Premijer je izrazio nadu da ce izvestaj ambasadora Eidea biti nepristrasan.

Predvidjeno je da tokom sutrasnjeg dana ambasador Eide ima susrete sa predstavnicima Koalicije “Povratak”, liderima politickih partija i ministrom javnih sluzbi Jakupom Krasniqijem o procesu decentralizacije vlasti na Kosovu.
XS
SM
MD
LG