Dostupni linkovi

Tenzije zbog Ustavnog okvira


Politicki predstavnici kosovskih Albanaca isticu da su izmene Ustavnog okvira uslov za politicku, ekonomsku i socijalnu stabilnost, sto treba da vodi prenosu rezervisanih nadleznosti, dok sa druge strane UNMIK naglasava da je za to pitanje nadlezan samo SBUN. Albanski poslanici kazu da ce promene usvojiti kosovska skupstina, nakon cega ce se, u skladu sa procedurom, predati sefu UNMIKa na razmatranje. Predsednik skupstinskog odbora za Ustavna pitanja, Arsim Bajrami kaze da ce bez obzira na pritisak UNMIKa, skupstina usvojiti izmene: “Ne samo da je to potrebno, vec skupstina ima i pravnu obavezu da zavrsi proceduru izmene Ustavnog ovkira, s obzirom da je citava procedura u potpunosti u skladu sa tim dokumentom. Skupstina nece podleci politickom pritisku UNMIKa. Inace izmena Ustavnog okvira je dobra i za sam UNMIK, koji treba da finalizuje Rezoluciju 1244 i da pocne resavanje konacnog statusa Kosova, kaze Bajrami.

S druge strane portparol UNMIKa, Kristijan Lindmajer kaze da skupstina gubi vreme i energiju na nesto sto se ne moze sprovesti, s ozbriom da navedene promene moze da inicira samo sef UNMIKa i da to zatim potvrdi SB: “Nas stav se uopste nije promenio. Zalosno je sto skupstina, koja ima talentovane poslanike, trosi vreme i angazovanje na pitanju koje apsolutno nije u njenoj nadleznosti”, kaze Lindmajer.

Portparol UNMIKa istice da parlament nema nikakvu zakonsku osnovu da izaziva autoritet medjunarodnog administratora. Inace citava procedura podrazumeva da se Ustavni okvir moze promeniti samo ako nove amandmane potpise sef UNMIKa. O tome Arsim Bajrami kaze: “Nakon glasanja u skupstini Kosova, predlog izmene treba predati UNMIKu. Skupstina treba otvoreno da saradjuje sa UNMIKom i da uzme u obzir i eventualne sugestije specijalnog predstavnika, kako bi se izbegle nejasnoce. Skupstina sada radi na definisanju predloga izmene Ustavnog ovkria a UNMIK moze da se ukljuci u proces i pruzi eventualne primedbe”, kaze Bajrami.

Pre skoro godinu dana u skupstini je pokrenuta procedura za izmenu Ustavnog okvira. Iako UNMIK istice da to nije naldeznost kosovskih insitucije koje treba da odustanu od rada na izmeni Ustavnog okvira,
predsednik parlamenta Nedzat Daci i sefovi najvecih parlmanetarnih grupa istakli su da ce skupstina, bez obzira na stav Unmika, pre isteka sadasnjeg mandata, usvojiti izmene. Izbori za novu kosovsku skupstinu zakazani su za oktobar, a kosovski zvanicnici isticu da je formiranje buduceg parlamenta i vlade sa ogranicenim madatom, neprihvatljivo.
XS
SM
MD
LG