Dostupni linkovi

Zaokret crnogorske politike od Brisela ka Moskvi


Jučerašnju posjetu Crnoj Gori Borisa Grizlova, predsjednika ruske Dume, obilježilo je otvoreno lobiranje šefa ruskog parlamenta za kompaniju “Rusal”, koji se u dijelu crnogorske stručne i političke javnosti tumači kao nediplomatsko i nedopustivo. Grizlov je, rekavši da je ruska firma “Rusal” najbolje riješenje za privatizaciju Kombinata aluminijuma, istakao i da je ruski biznis zainteresovan za Crnu Goru: “Ne samo zbog dobiti, nego i zbog bratskih osjećanja”. Crnogorski ministar ekonomije Darko Uskokovic danas nije zelio da daje izjave ovim povodom, a Nebojša Medojević, izvršni direktor Grupe za promjene, ponašanje šefa ruske Dume ocijenio je “nedopustvim” i “u sferi incidenta”.

RSE
Gospodine Medojeviću, kako komentarišete jučerašnje otvoreno lobiranje Borisa Grizlova, predsjednika ruske Dume, za kompaniju “Rusal”?
MEDOJEVIĆ
Da sam bio na mjestu predsjednika Vlade, koji je slušao taj govor, odmah bih ustao u znak protesta i poslao oštar demarš Ministarstvu spoljnih poslova Rusije i protestovao zbog ovako krajnje nediplomatskog ponašanja predsjednika ruske Dume, koji je ozbiljno ugrozio tendersku proceduru jer je juče poslata poruka da drugi učesnici nemaju šta da traže na tenderu i da je sve to već završeno i da postoji jedan obostrani dogovor na političkom nivou da se Kombinat aluminijuma Crne Gore pokloni ili proda - to ćemo tek da vidimo - ruskoj kompaniji “Rusal”.

Lično mislim da bi Skupština Crne Gore trebalo da reaguje zaustavljanjem privatizacije Kombinata aluminijuma poslije ovako grubog i nediplomatskog miješanja predsjednika ruske Dume i da praktično uputi javno izvinjenje svim učesnicima i potencijalno zainteresovanim partnerima u privatizaciji Kombinata aluminijuma, uz jasan signal da će svi imati jasne pozicije, isti tretman i da politički ništa nije dogovoreno. To su neka normalna ponašanja jedne ozbiljne i odgovorne države. Ali, naravno, pošto mi u Crnoj Gori nemamo takvu vlast, sasvim je izvjesno da je nekom u Crnoj Gori bilo potrebno da visoki ruski zvaničnici pošalju jednu takvu poruku. Zašto Vlada Crne Gore protežira rusku kompaniju i zašto joj daje ovakav privilegovani status, to će vjerovatno otkriti neka druga Vlada koja će sasvim sigurno ovo što se dešava oko “Jugopetrol”-a i oko privatizacije crnogorskih hotela, ali i oko Kombinata aluminijuma i “Telekom”-a podvrgnuti jednoj temeljnoj reviziji, u kojoj će se osim ispitivanja same transakcije morati preispitati odgovornost svih ljudi u Crnoj Gori koji su učestvovali u ovim aktivnostima.
RSE
Kakve su moguće posljedice, prije svega političke, ukoliko ruski kapital uđe u Crnu Goru kupovinom dvije strateški najznačajnije kompanije, podgoričkog KAP-a i “Telekom”-a?
MEDOJEVIĆ
Već ima dosta razloga da svi u Crnoj Gori počnemo da sasvim ozbiljno tretiramo zaokret crnogorske politike od Brisela i Evropske unije ka Moskvi, što može značiti otvorenu težnju crnogorske vlasti da izbjegne evropske integracije. Očigledno, unutrašnji monopol i karteli ne mogu da se suoče sa evropskim standardima. Zabrinuti su za svoje pozicije, za monopolske poslove i ukoliko se najveći crnogorski poslovni kapaciteti i ekonomski resursi daju pod kontrolu određenih krugova krupnog kapitala iz Rusije, to je sasvim izvjesno da će oni imati i politički uticaj na kreiranje spoljno-političkih prioriteta Crne Gore i to bi moglo značiti da Crna Gora odustaje od puta ka Evropskoj uniji i da se pridružuje možda nekim novim integracijama u ovom dijelu Evrope, čiji će centar okupljanja biti Moskva.
XS
SM
MD
LG