Dostupni linkovi

Sporna privatizacija


Izvestavajuci o rezultatima posete sedistu UN u New Yorku, Nikolaus Lambsdorff, zamenik sefa Civilne misiije UN na Kosovu zaduzen za ekonomski razvoj i predsednik Borda direktora Kosovske poverilacke agencije, poslanike Skupstine Kosova je obavestio: “Prva poruka koju sam ja dobio je da privatizacija trerba da se nastavi i ide napred “, rekao je gospodin Llambrsdorff isticuci kako je poruka iz sedista UN jasna – “proces privatizacije se ne sme prekinuti”.

Prema njegovim recima, proces privatizacije treba da se nastavi prema dosadasnjem modelu i New York podrzava neke minimalne promene u operacionalnim politikama kojima ce se postici veca transparentnost , obezbedjivanje ozbiljnijih kupaca i veca ulogu KPA u izboru najboljih kupaca. Ove promene, prema recima gospodina Lambsdorffa, ce omoguciti da se odmah nastavi proces privatizacije trecom rundom tendera.

Drugacijeg je misljenja Ali Jakupi, ministar za trgovinu i industriju u Vladi Kosova i zamenik predsednika Borda direktora Kosovske poverilacke agencije, koji smatra da ce predlozene promene povecati mogucnost zloupotrebe od strane KPA prilikom izbora kupaca drustvenih preduzeca.

“Ovim ce se povecati vrlo specificna birokracija u KPA i imacemo organizaciju koja ce tesko dati rezultate, drugo, koja ce ostvariti neke svoje interese, i trece moze doci do zloupotrebe, odnosno korupcije prilikom procesa privatizacije“, rekao je sa skupstinke govornice ministar Jakupi.

Tema privatizacije je bila najznacajnija tacka na sednici Vlade Kosova . Prema recima Mimoze Kusari, glasnogovonice premijera Kosova, Vlada je danas razmatrala odnose sa KPA izrazavajuci otvoreno nezadovoljstvo radom Agencije, posebno sa angazovanjem na deblokiranju procesa privatizacije. Ona je istakla kako vlada nije zadovoljna ni najnovijim predlozima o promenama operacionalnih politika koji su dosli tokom proslenedeljne posete sedistu UN. Inace ovo je cetvrti put da se zvanicnici UNMIK-a vracaju iz UN sa obecanjem da ce se proces privatizacije deblokirati, medjutim od toga do sada nije bilo niceg konkretnog. Zbog toga vlada ozbiljno razmatra mogucnost blokiranja odnosa sa KPA ukoliko ne bude pozitivnih pomaka u nastavku procesa privatizacije.

“Onako kako je predstavljeno na sednici Vlade, svaka od tacaka operacionalnih politika ima mogucnost da se se moze zloupotrebiti i korumpirati, posebno u tacki kojom se Agenciji daju ingerencije za posebne pregovore sa kupcima”, rekla je Kusari

Sa druge strane, glasnogovornik IV stuba UNMIK-a zaduzenog za ekonomski razvoj Chris Lithier, kaze kako tri predloga za promene u operacionalnim politikama su sasvim dovoljni kako bi se proces privatizacije mogao uspesno nastaviti.

“Bilo je znacajnih problema u privatizaciji svi smo bili zainteresovani i angazovani na njihovom resavanju. Sada sa ove tri modifikacije ubedjeni smo da mozemo odmah ici napred“, kaze glasnogovornik Lithier.

Prema sadasnjim pozicijama UNMIK-a i Vlade, sledeca ce nedelja biti usredsredjena na prevazilazenju neslaganja koje je ocigledno. Ukoliko ovi razgovori ne urode plodom, vlada Kosova ce kako se najavljuje povuci svoje predstavnike iz Borda direktora KPA i onemoguciti njen dalji rad.
XS
SM
MD
LG