Dostupni linkovi

Promena Ustavnog okvira nije prioritet za Kosovo


Carls Brajsou istice da Ustavni okvir predstavlja politicku ravnotezu, sto bi bilo naruseno bilo kakvim promenama: “Na nedavnom sastanku Kontakt grupe plus, razgovarano je o ispunjenju standarda. Iz toga se moze videti koje su to prioritetne oblasti. Izmene Ustavnog okvira nisu prioritet Kontakt grupe”, kaze Brajsou. On je upozorio da ‘nije u interesu Kosova da se njegov parlament suprotstavlja Kontakt grupi’.

Politicki predstavnici kosovskih Albanaca podrzavaju izmene Ustavnog okvira, jer isticu da je to uslov za politicku, ekonomsku i socijalnu stabilnost i da je neophodno izvrsiti prenos rezervisanih nadleznosti.

Politicki savetnik predsednika kosovskog parlamenta, Ramus Tahiri, kaze da su se Daci i Brajsou slozili da se izmene okvira, koje se ticu rezervisanih prava sefa Unmika i pitanja manjina, ne razmatraju u skupstini bez prethodne konsultacije sa pravnom kancelarijom UNMIKa. Tahiri kaze da je Daci izjavio da ce skupstina usvojiti promene u skladu sa svojim mandatom i ciljevima: “Slozili su se da se uloze zajednicki napori da se usvoje one promene Ustavnog okvira, koje treba da budu u skladu s vremenom. S takvim promenama nece biti ugrozen etnicki balans i nece biti promene ustavnog okvira samo za Albance. Ali mi se ne mozemo sloziti sa trenutnim stavom UNMIKa koji ne preduzima korake napred”, kaze Tahiri.

Srpska koalicija “Povratak” ne podrzava promenu Ustavnog okvira. Oliver Ivanovic, clan predsednistva skupstine Kosova: “To je prilicno razocaravajuci stav, jer sam nekako mislio da su albanski politicki prvaci, a posebno predsednik skupstine i predsednistvo, shvatili koliko je to opasna prica. Naime, ta prica ne moze zavrsiti nikakvim posebnim rezultatom, osim ignorisanja od strane UN i UNMIKa. Nece biti rezultata prakticno a hoce psiholoski sasvim sigurno. I to je jos jedan razlog za duboko nepoverenje izmedju Albanaca i Srba”.

Prema ranijim najavama poslanici skupstine Kosova sutra bi trebalo da glasaju o predlozima izmena Ustavnog okvira, koje je sacinila Radna grupa skupstine. Poslanicima predstoji da usvoje predlozene izmene ili da sacekaju harmonizaciju stavova sa UNMIKom.
XS
SM
MD
LG