Dostupni linkovi

Nesporazumi oko studija na albanskom jeziku


RSE
Nevladina organizacija ''Unitas'', poznata po zalaganju za regionalizaciju, pozvala je Albance u Crnoj Gori na bojkot učiteljskih studija na albanskom jeziku, koje će crnogorski Univerzitet od naredne godine organizovati u Podgorici. Nik Đeljošaj iz ''Unitas''-a tvrdi da albanski narod u Crnoj Gori tu odluku neće prihvatiti i da je većina da taj fakultet bude u Tuzima ili Ulcinju.
ĐELJOŠAJ
Fakultet koji je namijenjen isključivo za Albance u Crnoj Gori, poslije višegodišnjih igara, preselio se u Podgoricu, a ne na ono mjesto na kojem žive oni kojima je namijenjen. Jučerašnja odluka je još jedna u nizu ponižavajućih za Albance u Crnoj Gori.
RSE
Predstavnici ''Unitas''-a uz bojkot pozivaju...:
ĐELJOŠAJ
... Da se obezbijedi po deset mjesta za učiteljske studije u Skadru, Prištini i Tirani, da se osnuje poseban fond od kojeg bi se finansirali ovi studenti i u najkraćem vremenu formira ekspertsko tijelo od profesora koji već rade na fakultetima. Da se naprave planovi i programi tih studija i studije budu devedeset posto na albanskom, a ne kao sada pola-pola. Da se donese odluka da se samoorganizujemo i otvorimo takav fakultet u Tuzima ili Ulcinju.
RSE
Najavljujući otvaranje fakulteta na albanskom jeziku, rektor Univerziteta Crne Gore Ljubiša Stanković kazao je da je već dogovoreno sa albanskim Univerzitetom u Skadru da dio nastave pokriju njihovi profesori. Pomoćnik ministra prosvjete za visoko obrazovanje Slobodanka Koprivica kaže da ne razumije poziv na bojkot ''Unitas''-a, budući da su obezbijeđeni svi uslovi predviđeni Bolonjskom deklaracijom.
KOPRIVICA
Čitav program startovanja tog programa je sklopljen. Mi se nadamo da treba da taj program počne da radi, da za njega postoji interesovanje. Taj ima skoro osamdeset posto nastave na albanskom jeziku. U čemu je nezadovoljsto za to što je urađeno?
RSE
Promovisanju fakulteta na albanskom jeziku u Podgorici prisustvovao je i američki konzul u Crnoj Gori Hojt Brajan Ji, koji je kazao da Vlada Sjedinjenih Američkih Država u potpunosti podržava osnivanje tog fakulteta. Sličnu ocjenu izrekao je i šef podgoričke kancelarije OEBS-a Rudolf Bogner, koji je kazao da u osnivanju vidi važan doprinos pozitivnom razvoju multietničkog suživota u Crnoj Gori. Predsjednik Demokratske Unije Albanaca Ferhat Dinoša, na koga su se predstavnici ''Unitas''-a oštro obrušili, nije želio da komentariše kritike koje je izrekao Đeljošaj i poziv na bojkot crnogorskih institucija. O otvaranju fakulteta za albanske studije u Podgorici Dinoša kaže.
DINOŠA
Odluka o otvaranju Nastavničkog fakulteta u Podgorici značajan je korak i za Albance u Crnoj Gori i za državu Crnu Goru, kao demokratsku, multietničku sredinu, jer to pokazuje intenciju Albanaca da se integrišu u crnogorsko društvo, crnogorske institucije u državne organe, a istovremeno da sačuvaju i unaprijede svoj sopstveni identitet koji je različit i koji time obogaćuje ono što je multietnički život.
RSE
Portparol Partije demokratskog prosperiteta Muhamed Nika sličnog je mišljenja kao i predsjednik DUA-e, podsjećajući, da su i predstavnici međunarodne zajednice dali ''zeleno svijetlo'' za otvaranje studija u Podgorici.
NIKA
Nemaju moralno pravo da donose neke takve kapitalne zaključke, jer to je projekat koji je pokrenut prije tri godine uz podršku Ministarstva za manjine, te pozicije i opozicije u Crnoj Gori i Alena Kasofa. Po meni je naknadna pamet. Ne smatram da će to izaći neproduktivno za nas Albance.
RSE
Na drugoj strani, predsjednik Demokratskog saveza Mehmed Bardhi smatra da fakultet za studije na albanskom jeziku u Podgorici nije u interesu Albanaca.
BARDHI
To nije ono što smo mi tražili, ni ono što su tražili Albanci u Crnoj Gori. I ne znam kome je to potrebno i radi koje politike? Politika Albanaca sigurno nije.
RSE
Poznati albanski intelektualac, profesor Naim Draga smatra da je prije određivanja sjedišta fakulteta ključno pitanje trebalo da bude nastavni plan i program što je, po njegovoj ocjeni, zanemareno. On je zbog toga i protiv Podgorice, Ulcinja i Tuzi.
DRAGA
Do današnjeg dana mi ne znamo što ćemo naučiti na tom fakultetu. To je problem. Mi još nijesmo riješili pitanje obrazovanja Albanaca u osnovnoj i u srednjoj školi. Zbog čega se žuri, zbog čega se trči da se otvori taj fakultet? Na ovakav način kojim se namjerava da se osniva i otvori taj fakultet, mogu da kažem da nije u interesu Albanaca u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG