Dostupni linkovi

Rat u Iraku se mogao izbjeći da su Washington i London bili kritičniji prema prikupljenim dokazima


HANS BLIX, NEKADAŠNJI GLAVNI UN-OV INSPEKTOR, KOJI JE U IRAKU ISTRAŽIVAO EVENTUALNO POSTOJANJE ORUŽJA ZA MASOVNO UNIŠTAVANJE, ZA RADIO SLOBODNA EVROPA GOVORI O SVOJIM IRAČKIM ISKUSTVIMA, AKTUELNOJ SITUACIJI U TOJ ZEMLJI, ALI I OSOBNIM PLANOVIMA. OVAJ 75- GODIŠNJI NEKADAŠNJI SLUŽBENIK UJEDINJENIH NARODA, NAKON ŠTO JE PROŠLO LJETO NAPUSTIO SLUŽBU NA EAST RIVERU, NAPISAO JE KNJIGU "DISARMING IRAQ" (RAZORUŽAVANJE IRAKA) I PLANIRA DO 2005. PREDSTAVITI VLADAMA U SVIJETU PLAN KOJI BI VODIO DJELOTVORNOM SPRIJEČAVANJU ŠIRENJA ORUŽJA ZA MASOVNO UNIŠTAVANJE.

RSE
Za nešto manje od mjesec dana nova vlada i predsjednik Iraka preuzet ce odgovornost za buducnosti Iraka. Ni danas oružje za masovno uništavanje nije pronadjeno. Da li je po Vašem sudu postojala i druga opcija osim rata?
BLIX
Da, mislim da jest. U trenutku kad je rat poceo i kad je bilo receno inspektorima UN-a da napuste zemlju, da smo mogli nastaviti sa inspekcijama, za nekoliko mjeseci smo mogli razgledati sva mjesta koja su smo imali na listi, a o kojima su nas obavjestajne službe informirale. Ali, oruzja za masovno unistenje nije bilo, mogli smo reci Vijecu sigurnosti da su sva nagadjana o mjestima bila pogresna, i ja mislim da bi to ostavilo utisak.
RSE
Zašto su SAD i Velika Britanije najviše inzistirale na ratu, po vasem misljenju?
BLIX
Mislim da su jako bili uvjereni u postojanje oruzja za masovno unistenje. Cijela administracija i CIA, ali i druge obavještajne službe su u to bile potpuno uvjerene. Zanimljivo je da se to pocelo dogadjati tek nakon 11. rujna. Prije toga, vodjstvo nije bilo zabrinuto, posebno ne zbog nuklearnog oruzja. Kasnije, je došao onaj ocito lažni ugovor s uvozom obogacenog urana iz Nigerije, sve je to vodilo u krivom smjeru. Mislim da su bili upuceni u krivom smjeru i od irackih emigranata koji nisu bili zainteresirani za inspekcije, nego za rat i oslobadjanje Iraka, i moze se reci da su uspjeli u tome. Maknuli su sa trona najgoreg svjetskog diktatora, i vrlo, vrlo krvav rezim i za to im treba biti zahvalan, ali informacije koje su imali bile su pogresne.
RSE
Šef CIA, George Tenet, podnio je ostavku. Da li mislite da odgovornost ide mnogo dalje od Teneta?
BLIX
Da. Mislim da je nedostajalo kritičnog misljenja, i na obavještajnoj i političkoj razini. Ako uzmete, na primjer, taj slucaj s obogacenim uranom, mislim da su se trebali zapitati, na politickoj razini, da li je dobro za Iraq da unosi "zutu tortu" koja je jako daleko od stvarne bombe. Ako se podsjetite na to sto je Bush govorio u jeseni 2002. - on je bio uvjeren da satelitske snimke potvrdjuju da se radi o mjestima s nukleranim oružjem - a da nije ni pogledao ostale dokaze. Ja mislim da se treba gledati na stvari kriticnije, i stvarno sam uvjeren da bi bilo koji sud gledao na stvari kriticnije, nego sto su to radili SAD i Velika Britanija s dokazima o irackim oruzjem.
RSE
Tijekom inspekcija u Iraku, da li ste na bilo kojem mjestu gdje ste obavljali inspekcije imali dokaza o postojanju oružja za masovno uništavanja, da li je bilo nekog znaka koji bi potvrdio tezu da je Sadam Hussein posjedovao oružje za masovno uništavanje?
BLIX
Ne, nikada nismo ništa pronašli. Ako pogledate zapise vidjet cete da nikakvo oružje nije uništeno poslije 1994.g. Bilo je dosta razne opreme, raznog materijala, infrastrukture, ali nije bilo nikakvog oružja. Kad je UN dolazio u inspekciju , Iracani bi nas zaustavili, zabranjivali bi nam ulaz. Trebali smo satima čekati, mogli smo vidjeti kako neki automobili odlaze, kako se spaljuju dokumenti , ali nikad nisu nasli nikakvo oruzje. Ponasanje Iracana je pokazivalo da ima necega sumnjivog, ali oružje nije nikada bilo pronadjeno. Boravili smo smo na mjestima gdje smo pronašli druge stvari, na primjere dokumente, klasično oružje, raketne motore, ali nikad oruzje za masovno unistenje.
RSE
Zašto su se oni tako ponašali, zašto su svakoga željeli uvjeriti da posjeduju oružje za masovno uništavanje?
BLIX
Pa naravno, postoji zabrinutost zbog postojanja oružja za masovno uništavanje, bilo gdje u svijetu, bilo u Iraku, Sjevernoj Koreji, ili Iranu, a i ja djelim tu zabrinutost. No, mislim da treba biti kritičan u utvrdjivanju njegovog postojanja. I siguran sam da je Sjeverna Koreja opasnija od Iraka.
RSE
Susreli ste Sadama Husseina?
BLIX
Nikada.
RSE
U jednom od interviewa ste rekli kako niste vjerovali da ce Sadam Hussein biti uhvaćen živ. No, on je ziv, i Amerikanci ga drže u zatvoru.
BLIX
Da, nisam mislio da ce ga uhvatiti zivoga. Mislio sam da ce on prije pociniti samoubojstvo, nego sto bi pristao biti zarobljenik. To je bila moja kriva procjena. Mislio sam da ce on kalkulirati da bude više nešto poput mita, ako "nestane" kao Osama bin Laden - mi ne znamo dali je on ziv ili mrtav, ali svejedno ostaje kao mit. No, Hussein ce biti izveden pred sud, kao Slobodan Milošević. Što se namjerava napraviti ne znam, ali sigurno ce biti dokazane njegove zle namjere, a kojih je bilo mnogo. On je o sebi mislio kao o kralju Mesopotamije i nije mario da saslusa "nasu malenkost", gospodina Baradeia i mene.
RSE
Što mislite o Irackoj vojsci, njenoj borbenoj sposobnosti?
BLIX
Pa danas je slaba. Amerikanci su unistili vojsku, a ja mislim, kao vecina ostalih, da se trebalo rijesiti onih koji su bilo lojalni Sadamu Husseinu. Danas bi bilo korisnije da vojska postoji, prvenstveno radi sigurnosti, ali to je završena priča. Sada se formiraju nove snage koje ce trebati drzati red i mir u drzavi, i to je potrebno ako se želi da Amerikanci iz Iraka odu što prije.
RSE
Kako vidite aktualna situaciju u Iraku?
BLIX
Vrlo je nestabilna. U principu, dobrodoslo je to imenovanje novih vlasti. Medjutim, tu su i nedoumice o tome koliko su oni reprezentativni. Prijelazna vlast je, više-manje, pod kontrolom Amerikanaca. Očito je da oni imaju utjecaja na postavljanje ljudi, a ja mislim da ce trebati autoritet koji ce Iracani prihvaćati i koji će ih dobro predstavljati. Oni ce imati vise sanse da donesu red i mir, nego oni za koje se misli da rade za Amerikance.
RSE
Po Vama, koja od zemalja, "osovina zla" je najopasnija za mir u svijetu?
BLIX
Pa ima ih nekoliko, ali uglavnom sam optimistican za buducnost svijeta. Poslije zavrsetka hladnog rata, nismo imali nikakvih ideoloških ratova izmedju blokova i kontinenta, niti je bilo borbe za teritorije izmedju njih. To je fundamentalno. Na drugoj strani, imali smo regionalne i unutarnje sukobe. Bliskoistočni je najgori i najopasniji.

Trebat ce dosta napora kako bi se on rijesio. No teško je vjerovati da ce se rješenje naci prije izbora za americkog predsjednika, ali u to treba uložiti mnogo napora.

Drugo područje je Sjeverna Koreja, koje se isto moze rijšiti i oko toga sam relativno optimističan. No, ako Sjeverna Koreja uistinu i napravi neko oruzje, onda bi to moglo imati velikih reprekusija u Aziji. Tu su zatim unutarnji sukobi, uglavnom u Africi - brojne su civilne žrtve u Kongu i Sudanu, ali tamo ne treba nova velika vojna operacija koja bi smirila situaciju. Uostalom tamo je puno UN-ovih mirovnih snaga koji tamo rade izvrstan posao.
RSE
I na kraju, jedno, vrlo osobno pitanje. Hans Blix u buducnosti? Sto cete raditi, da li biste prihvatli, recimo položaj, sefa UN-ovih inspektora u Sjevernoj Koreji?
BLIX
Mislim da se to nece dogoditi, sto vise, imam drugih duznosti koje trebam odraditi. Predsjednik sam Medjunarodne organizacije za borbu protiv oruzja za masovno unistenje. Imamo 15 clanova iz cjelog svjeta, vrlo stručnih ljudi, i moja je jedina zelja da do kraja 2005. dodjemo do praktičnih i dobrih ideja koje mozemo predstaviti vladama u svijetu. Tome se radujem i to cu raditi u godinama sto dolaze.
XS
SM
MD
LG