Dostupni linkovi

Regionalna saradnja na testu


RSE
Savska komisija ustanovljena je decembra 2002. godine u Kranju kada su zemlje regiona Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija i Crna Gora potpisale okvirni sporazum o reci Savi. Ratifikacijom u nacionalnim parlamentima sve četiri zemlje stvorena je pravna osnova za rad komisije, istakao je domaćin skupa, zamenik ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Predrag Bošković.
BOŠKOVIĆ
Mogu reći da smo na zadovoljstvo svih danas otvorili jedan veoma uspješan sastanak i da će se napokon ta privremena Savska komisija pretvoriti u jednu stalnu Savsku komisiju koja će rukovoditi procesom integracije i kooperacije regiona Savskog basena, odnosno što je mnogo bitnije za nas u regionu to će biti kooperacija zemalja nekada naše bivše zajedničke države, odnosno Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore.
RSE
Projekat rehabilitacije basena reke Save doveden je na funkcionalan nivo a nacionalni interesi svih aktera u ovom procesu su zaštićeni, istakao je zamenik ministra Predrag Bošković.
BOŠKOVIĆ
Proces savske kooperacije, odnosno zemalja u basenu rijeke Save je pravi putokaz kako regionalna saradnja može da da pozitivne rezultate. Osim toga, mislimo takođe da regionalna saradnja u basenu Save nije jedina kojoj se trebamo okretati već da postoje druge kao što je Dunavska inicijativa, inicijativa oko reke Tise.
RSE
Specijalni koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Erhard Busek ocenio je u izjavi novinarima posle sastanka komisije da je Savska inicijativa pozitivan znak za Evropu u uspešnoj saradnji na Balkanu.
BUSEK
Nekada je postojala jedna država a sada su četiri ali i one moraju da sarađuju za dobrobit same reke, dobrobit građana, mogućnost transporta, biznisa i turizma. Ovo je veoma dobar znak za same zemlje regiona a i za Evropu.
RSE
Sedište komisije predviđeno je u Zagrebu. Željko Ostojić iz Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede Hrvatske:
OSTOJIĆ
Taj okvirni sporazum obuhvaća probleme vezano uz upravljanje vodama i probleme vezano uz plovidbu. Daklem, ako ćemo reći da u politici Evropske unije se na prvo mesto stavlja upravljanje vodama, ondak zasigurno da to ima veliko značenje i za cjelo područje u slivu reke Save jer ispravno upravljanje vodama znači i cijeli razvitak za ovo područje.
RSE
Goran Šukalo iz Ministarstva saobraćaja u Vladi Republike Srpske i njegov kolega iz Slovenije Mitija Bricelj za naš program iznose procenu važnosti uspostavljanja Komisije za Savu:
ŠUKALO
Inače savski basen ima idealnu priliku. Ovim putem BiH može da poruči privredi i privrednicima da snažno istupe i krenu u aktivnosti i preduzmu inicijative na uspostavljanju kontakta sa ostalim privrednim kapacitetima iz susednih zemalja.
BRICELJ
To znači i suradnju na okolini i ekonomsku suradnju kako ubrzati razvoj na Savi u svim djelatnostima ne samo smanjenje onečišćenje nego i hidroenergija, plovidba, i sve što ide uz uređaje za pročišćavanje i drugo što je vezano za razvoj uz rijeku Savu.
RSE
Savska inicijativa pokazatelj je pozitivnog rezultata regionalne saradnje, one koja bi trebalo rukovoditi procesom integracije i saradnje zemalja savskog regiona, odnosno saradnje bivših jugoslovenskih država, zaključeno je na skupu.
XS
SM
MD
LG