Dostupni linkovi

Beograd ne pokazuje interes da sa koalicijom ‘Povratak’ uspostavi blisku saradnju


Dragisa Krstovic, sef poslanicke grupe koalicije “Povratak”, za nas radio kaze da iako je koalicija od pocetka imala stav da sve politicke odluke sinhronizuje sa Beogradom u poslednje vreme, kaze Krstovic, koalicija ima dosta slabe veze sa zvanicnim Beogradom: “Ja imam utisak da zvanicni Beograd nije bas pokazao veliki interes da sa koalicijom ‘Povratak’ uspostavi blisku saradnju u vezi svih pitanja vezanih za Kosovo. Plan vlade Srbije je usvojen a da je za koaliciju to bila neka drzavna tajna, sto je jednostavno nenormalno. I zbog toga smo mi, jedan deo poslanika koalicije ‘Povratak’, nedavno izrazili nezadovoljstvo zbog takvog odnosa aktuelnih vlasti u Beogradu prema koaliciji. To je cinjenica i mi bismo jednostavno zeleli da se ti odnosi poprave”.

S druge strane Rada Trajkovic, poslanik kosovskog parlamenta i visoki zvanicnik Srpskog nacionalnog veca Kosova, kaze da se u svim odlukama Beograda u potpunosti odrazavaju stavovi kosovskih Srba: “Nase delovanje na prostoru Kosova je usmereno i nase opredeljenje je usmereno na zajednicko delovanje sa Beogradom. Sve odluke koje u poslednje vreme Beograd donosi proisticu ustvari iz necega sto je projekat Srba sa Kosova. Stavovi su nam identicni i samim tim normalno funkcionisemo”.

Prema recima Krstovica odnos Beograda prema koaliciji ‘Povratak’ moze dovesti do podele unutar koalicije: “Odnos Beograda prema koaliciji moze dovesti do podele u koaliciji ‘Povratak’. To ne bi bilo dobro. Mi smo svo vreme bili jedna vrlo jedinstvena i vrlo jasno profilisana politicka struktura. Nazalost moze doci do podela sto nikako ne bi bilo dobro. Nastojacemo da do tih podela ne dodje, nastojacemo da se ti odnosi ipak uspostave i da Beograd i koalicija imaju sasvim jasne i cvrsce veze”.

Rada Trajkovic kaze da je koalicija Povratak samim napustanjem kosovske skupstine prestala da postoji: “Ja mislim da je veliki problem to sto koalicija ‘Povratak’ sustinski i ne posotji. Vi znate da je koalicija napustila parlament, samim tim s jedne strane ona vise ne postoji, i sa druge strane isto tako ako nas nema u zakonodavnoj vlasti ne moze da nas bude ni u izvrsnoj vlasti”.

I pored najava mogucih podela u rukovodstvu kosovskih Srba povodom odnosa Beograda prema koaliciji ‘Povratak’, kosovski Srbi su jedinstveni u stavu da se bez zvanicnog Beograda ne moze politicki nastupati. "Beograd je nezaobilazan i legitiman faktor bez kojeg se ne moze resavati kosovsko pitanje", kazu predstavnici kosovski Srba.
XS
SM
MD
LG