Dostupni linkovi

Kraj godine nije rok za hapšenje Karadžića i Mladića


RSE
Haška tužiteljica Karla del Ponte nije bar javno, kao što je očekivano, upozorila vlasti u Banjoj Luci da u ograničenom vremenu od 35 dana uhapse Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Rok za hapšenje optuženih za ratne zločine nije kraj ove godine, kazala je glavna haška tužiteljica, napominjući da Sud u Hagu neće prestati da radi dok se ne uhapse Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina.
DEL PONTE
Naravno da bi nam bilo drago kada bi smo do kraja godine imali Karadžića, Mladića i ostale, koji se nalaze na listi i koji su na slobodi, ali to nije krajnji rok.
RSE
Iza ponovljene priče o političkoj volji vlasti da sarađuju sa Haškim tribunalom i očekivanim rezultatima, krije se posljednji pritisak prije sankcionisanja, kaže politički analitičar iz Banje Luke Tanja Topić:
TOPIĆ
Nova vrsta pritisaka, odnosno, neka vrsta posljednjeg upozorenja da rukovodstvo Republike Srpske izvrši te obaveze koje ima, s obzirom da stoji i pritisak za pridruživanje Partnerstvu za mir i da taj rok ističe. Lično ne vjerujem da će doći do pomaka u hapšenju, odnosno izručivanju. Uslov je sasvim jasno preciziran, a to je izručenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića. U nekoj perspektivi će sigurno doći do njihovog hapšenja, ali ne smatram da se to može desiti u narednih 35 dana.
RSE
Priključenje Bosne i Hercegovine Partnerstvu za mir nema veze sa Haškim tribunalom, kaže vojni analitičar Gostimir Popović. Bosna i Hercegovina mora se obavezati da će poštovati principe Partnerstva i uslov je ispunjen.
POPOVIĆ
Partnerstvo za mir, kao organizacija, nastala je iz okrilja ili šinjela NATO-a, nema nikakvih uslova, nego ima samo principe na kojim je zasnovana. I Republika Srpska i Bosna i Hercegovina i sve zemlje na ovoj planeti, u skladu sa tim principima, mogu se priključiti tom programu. Dakle, taj program u svojoj osnovi nema nikakvih uslovljavanja, a posjeta glavnog tužioca nema bukvalno nikakve veze sa Partnerstvom za mir.
RSE
Drugačije mišljenje imaju političari u Bosni i Hercegovini. Šefik Džaferović iz Stranke demokratske akcije očekuje da je haška tužiteljica upozorila vlasti u Republici Srpskoj, jer, kako kaže, Bosna i Hercegovina neće biti talac Republike Srpske, u evroatlantskim integracijama.
DŽAFEROVIĆ
Ja očekujem da se vlastima Republike Srpske jasno stavi do znanja da Bosna i Hercegovina ne može biti talac ničije nesaradnje, da imaju još četiri sedmice do samita u Istanbulu, da je to vrijeme u kojem moraju učinit radikalan zaokret. To je vrijeme u kojem moraju konačno početi hapsiti odbjegle optužene ratne zločince i uopće sarađivati sa Haškim tribunalom.
RSE
Puno vremena smo izgubili i narednih pet sedmica je malo vremena da se ispuni obaveza, koja traje gotovo deset godina, kaže Jozo Križanović iz Socijaldemokratske partije. On nije optimista da će Bosna i Hercegovina na samitu NATO-a u Istanbulu biti priključena Partnerstvu za mir.
KRIŽANOVIĆ
Na žalost, ja sam uvjeren da ni do početka zasjedanja, dale, u ovih četiri, pet sedmica, do Istanbula, neće doći do onog krajnjeg rezultata. Naravno, to je šteta za Bosnu i Hercegovinu, izgubljeno je jako puno vremena i evo, izgleda da ćemo morati još sačekati.
RSE
Portparol Srpske demokratske stranke Dušan Stojičić smatra da vrata Partnerstva za mir nisu još uvijek potpuno zatvorena. Međutim, ako se i desi da Bosna i Hercegovina ne bude primljena u Partnerstvo, doći će do razlaza i među strankama koje podržavaju Savjet ministara Bosne i Hercegovine, kaže Stojičić.
STOJIČIĆ
Ako se to ne dogodi, siguran sam sasvim da će to imati određene unutrašnjopolitičke reperkusije, da li u smislu da će doći do razlaza među strankama koje podržavaju Savjet ministara…U svakom slučaju, mislim da jedan takav značajan događaj mora imati svoje političke konsekvence.
RSE
Stojičić optimizam temelji na činjenici da je Haški tribunal Hrvatskoj dao zeleno svjetlo za evrointegracije, mada nije uhapšen Ante Gotovina, te se nada da bi eventualno hapšenje optuženih za ratne zločine moglo da se podvede u postprijemne obaveze Bosne i Hercegovine.
TOPIĆ
Bosna i Hercegovina, odnosno Republika Srpska, bojim se da neće dobiti pozitivnu ocjenu, jer kod Gotovine situacija je bila nešto drugo. Tu ste imali zauzvrat, da kažem, neka druga hapšenja i izručenja, koja su se pripisivala na konto Republike Hrvatske. Ovdje očito postoji nedostatak političke volje da se napravi taj rez i da se ljudi optuže.
RSE
Sudeći po riječima premijera Dragana Mikerevića, da je između političke volje za saradnju sa Hagom i akcija koje se preduzimaju, sve manja razlika, najavljena je spremnost izvršne vlasti u Republici Srpskoj na konkretne akcije hapšenja optuženih za ratne zločine. Rok je jasan, kada će se konačno utvrditi da li je spremnost samo politička retorika ili se radi o neodgovornim izjavama odgovornih ljudi.
XS
SM
MD
LG