Dostupni linkovi

Neravnopravan regionalni partner


RSE
Regionalne incijative, poput Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi, korisne su, ali politički. Nema, međutim, konkretnih rezultata, kad je u pitanju rješavanje zajedničkih problema država regije u bilo kojoj oblasti, od ekonomije, do zdravstva. Nevladine organizacije i ekonomisti upozoravaju da su sva dosadašnja udruživanja zemalja regije, od Pakta za stabilnost, do Procesa za saradnju, bila uglavnom deklarativnog karaktera. Vehid Šehić iz nevladine organizacije “Forum građana Tuzla”:
ŠEHIĆ
Mnogo se troši energije na te inicijative, a daleko se manje energije troši tamo na terenu, a teren je tamo gdje živimo, znači u pojedinim državama. Ako smo donijeli deklaracije, konvencije, povelje, one moraju postati sastavni dio života svih građana, kojih se tiče ta, neka regionalna inicijativa.
RSE
Profesor na sarajevskom Univerzitetu Nikola Grabovac:
GRABOVAC
Sem općih deklaracija da smo za suradnju, mi nemamo konkretnih argumenata oko te suradnje. Vidite problema oko izvoza robe, oko uvoza mesa. Evo, ovog časa bi, zbog ovih stočnih bolesti, trebali sjesti pod hitno inspektori iz sve tri ove države i već danas donijeti odluku kako zaštititi zdravlje ljudi. Bez obzira hoće li ta odluka biti poražavajuća za neku državu.
RSE
Srđan Dizdarević, Helsinški komitet za ljudska prava BiH:
DIZDAREVIĆ
Mislim da je potrebno ove oblike regionalne saradnje spuštati na što je moguće niži nivo, srednjoškolaca, studenata, poslovnih ljudi, aktivista u nevladinim organizacijama, dakle, ljudi koji imaju slične sklonosti moraju razbijati barijere, koje su političari vještački stvorili.
RSE
Nacionalni koordinator za Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi Milovan Blagojević i priznaje da su regionalne integracije, poput ovog procesa, prevashodno političkog karaktera. Naglašava, međutim, da su takve integracije neophodne, jer stvaraju partnerske odnose među zemljama u regionu, bez kojih nema ni konkretnijih aktivnosti u bilo kojoj oblasti.
BLAGOJEVIĆ
To je ono što je pretpostavka za harmonizaciju odnosa, kao pretpostavka za našu bržu evroatlantsku integraciju, kao instrument stvaranja povoljnih uslova života i rada građana u zemljama u regionu.
RSE
Bez uređenih odnosa sa susjedima, radi kojih su upravo regionalne integracije korisne, nema ni ulaska u neku širu integraciju, uključujući i Evropsku uniju, kaže Blagojević. Kad je u pitanju BiH, njen odnos sa susjedima, međutim, ne može ni biti onakav kakav zahtjeva Evropska unija, jer ni unutarnji odnosi u zemlji, osam godina nakon Dejtona, nisu uređeni, naglašava Vehid Šehić:
ŠEHIĆ
Mi, unutar Bosne i Hercegovine, ne možemo da se dogovorimo o nekim strateškim stvarima. Licemjerno je zalagati se za zajedničko tržište na prostoru jugoistočne Evrope, a u isto vrijeme sprečavati upravo stvaranje jednog zajedničkog tržišta unutar Bosne i Hercegovine.
GRABOVAC
Mi nemamo definirane odnose unutar države, a onda se ni u ovoj regionalnoj dimenziji nismo uspjeli nametnuti kao ravnopravan partner. Mislim da Bosna i Hercegovina zaslužuje bolji položaj i političari bi se trebali više potruditi da se stabiliziraju neke stvari.
DIZDAREVIĆ
Bojim se da postoji jedna, prilično velika, prepreka, kad se radi o bosanskohercegovačkoj spoljnoj politici, s obzirom da ona u velikoj mjeri zavisi od entiteta i da se vrlo sporo dolazi do te zajedničke rezultante. Sada, sve što je međunarodna politika mora, na neki način, biti verifikovano i na nivou dva entiteta i Distrikta Brčko.
RSE
U Ministarstvu vanjskih poslova BiH tvrde da će, upravo regionalna saradnja pomoći i u rješavanju unutrašnjih problema u BiH.
BLAGOJEVIĆ
Ohrabrivanje reformi u Bosni i Hercegovini djelimično je posljedica i naših spoljnopolitičkih angažmana i regionalnih inicijativa. Evo, posljednjih godinu dana, vodeća je bila uloga Bosne i Hercegovine u ovoj regionalnoj inicijativi, koja se zove SEECP, jer smo u tom periodu istupali na nizu međunarodnih događaja u ime devet zemalja učesnica, ali jednako i u ime pet zapadnobalkanskih zemalja, koje su u posebnom odnosu, strateškom programu Evropske unije.
RSE
Dok ne riješi unutrašnje probleme i ubrza reforme, u kojim su neke zemlje regiona dobro odmakle, BiH ne može biti ravnopravan partner drugim državama, pa čak ni susjedima, u regionalnim integracijama. Bez obzira na to što je, primjera radi, predsjedavanje upravo BiH Procesom za saradnju tokom proteklih godinu dana ocijenjeno jednim od najuspješnjih perioda u djelovanju ovog procesa u zadnjih osam godina.
XS
SM
MD
LG