Dostupni linkovi

Hrvatska napreduje prema članstvu u NATO-u


RSE
''Hrvatska dobro napreduje prema članstvu u NATO-u'', kazao je glavni tajnik Sjeverno-atlanskog pakta, Jap de Hop Shefer, zastupnicima Hrvatskog sabora i ako tako nastavi vrata su joj širom otvorena. Pohvalio je Hrvatsku zbog unapređenja regionalne suradnje i pomoći drugim zemljama u obrambenim reformama. ''Uvjereni smo da ćete preovladati izazove koji su pred vama'', kazao je Shefer zastupcima u govoru koji je bio izravno prenošen na javnoj televiziji i to zbog napredka učinjenog unazad četiri godine i zbog sve veće spremnosti Hrvatske da da svoj doprinos sigurnosti i stabilnosti i u regiji i izvan nje, gdje je posebno istakao hrvatski kontigent u Afganistanu. Srodnu je poruku uputio i nakon susreta sa premijerom Ivom Sanaderom.
SHEFER
Došao sam ovdje podržati i ohrabriti Hrvatsku u njenoj razumnjivoj ambiciji da uđe u NATO i Evropsku uniju.
RSE
''NATO, prije svega, znači zajedničke vrijednosti'', odgovorio je premijer Sanader.
SANADER
Sloboda, demokracija, pravna država, vladavina prava, zaštita ljudskih i manjinskih prava, to su vrijednosti na kojima počiva demokratska Evropa, vrijednosti koje Hrvatska dijeli. Za nas ući u NATO savez, znači ući u asocijaciju koja brani te vrijednosti.
RSE
Shefer je kazao kako će Hrvatska biti uz Albaniju i Makedoniju posebno spomenuta u Deklaraciji istambulskog samita NATO-a u lipnju.

Shefera je primio i hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, Stipe Mesić. Tema razgovora je Hrvatske euro-atlanske aspiracije i stanje u regiji, posebice na Kosovu. Shefer je u kontekstu mogućeg slanja hrvatske vojske u Irak, u govoru u Saboru, zamjerio Hrvatskoj na Ustavnoj odredbi da je za odlazak vojske preko granice potrebna 2/3 većina svih zastupnika.
XS
SM
MD
LG