Dostupni linkovi

OSOVINA ZAGREB – BEOGRAD, PONOVO


RSE
Politolog Davor Đenero nije iznenađen najnovijim razvojem odnosa Zagreba i Beograda.
ĐENERO
Za nekoga ko ozbiljnije promatra razvoj odnosa između Hrvatske i Srbije činjenica da HDZ-ovski političari sve češće govore jednako kao i srbijanski nacionalisti o nekoj osi između Zagreba i Beograda, ne bi trebala čuditi. Činjenica je da je za vrijeme Tuđmanove vladavine, a i u prethodnim razdobljima kada je nacionalizam imao veći utjecaj na formiranje hrvatske politike u odnosima prema Beogradu, dominirala ideja osovine i ideja stvaranja dominacije ovih dviju država i nacija u odnosu na ostale zemlje u regiji.
RSE
Pozicija hrvatskog predsjednika Mesića nije identična poziciji HDZ-ove vlade. Mesić ne zaboravlja Badinter-a.
ĐENERO
Mesićeva politika počiva na uvjerenju da svi konstutivni elementi bivše jugoslovenske federacije imaju pravo na državnu samostalnost i ravnopravnu poziciju u međunarodnim odnosima. Po svemu sudeći u predstojećem razdoblju u kojem će i u Srbiji i u Hrvatskoj dominirati nacionalističke političke opcije, ponovo ćemo imati naglašene povoljnije odnose između Zagreba i Beograda i stvaranja nekakvih koncepata kako su ova dva politička centra predodređena da civiliziraju ostatak Balkana.
RSE
Stabilnost regije važna je i zemljama regije i Evropi u cjelini. ''Ali iza aktuelnih izjava hrvatskih i srpskih čelnika, nakon brojnih bilateralnih susreta posljednjih tjedana, stoje i dodatni motivi'', ocjenjuje ravnatelj Centra za politološka istraživanja, Anđelko Milardović.
MILARDOVIĆ
Mislim da i Zagreb i Beograd priželjkuju taj vid stabilnosti. Zagreb, prije svega, zbog daljnjeg napredovanja ka Evropskoj uniji i odmicanja od zapadnog Balkana, a Beograd sa ovim približavanjem Zagrebu kao da želi poručiti da bi Zagreb kasnije trebao odigrati presudnu ulogu u priključivanju i tog dijela svijeta Evropske unije.
RSE
''Beograd želi Zagreb kao svoju poveznicu prema Evropskoj uniji'', tvrdi Milardović.
MILARDOVIĆ
Kako bi se mogla stvoriti percepcija na temelju učestalih posjeta njihovih državnika Zagrebu, da li to na temelju Labusove izjave o Zagrebu i Beogradu kao osovini, kako on to doživljava. Sanaderova vlada nema percepciju osovine jer se Sanader i nije na taj način izrazio. On vodi proevropsku politiku i želi što prije dobiti sve uvjete za raspravu o punopravnom članstvu.
XS
SM
MD
LG