Dostupni linkovi

ODLAZAK HOLKERIJA


Lose sam se osecao kada sam saznao za ostavku gospodina Holkerija rekao je posle sastanka sa vrsiocem duznosti sefa UNMIK-a Charles Brayshow premijer Kosova Bajram Rexhepi.

“Mogu reci da se nisam dobro osecao, posto je Holkeri bio covek koji se znacajno zalagao da doprinese Kosovu. Kod njega sam nasao iskrenost koja je bila neophodna da bi se izgradilo razumevanje, ali kao lekar znam da on nije bio u situaciji da se izbori protiv takvog zamora”, rekao je premijer Rexhepi, isticuci istovremeno da ce Kosovo imati gubitaka do imenovanja novog sefa UNMIK-a.

Gospodin Brayshow je visoko ocenio rad gospodina Holkerija

“Mislim da svi mi cenimo njegovo zalaganje za ostvarivanje Rezolucije 1244 za svo vreme dok je bio na Kosovu “, rekao je gospodin Brayshow, isticuci kako treba ceniti odluku gospodina Holkerija da se posveti lecenju.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova visoko ceni angazovanje gospodina Holkerija, izjavio je za nas radio Muhamed Hamiti, glasnogovornik predsednika Kosova.

“Predsednik Kosova Ibrahim Rugova izrazava priznanje gospodinu Holkeriju za posao koji je ostvario u nasoj zemlji tokom njegovom mandata. Istovremeno predsednik Rugova izrazava zaljenje da je Holkeri zbog zdrastvenih razloga bio prinudjen da podnese ostavku“, rekao je Hamiti.

Bio je diplomata od karijere ali su zdrastveni razlozi uticali da gospodin Holkeri podnese ostavku, kaze Ramush Tahiri, politicki savetnik predsednika Skupstine Kosova Nexhata Dacija.

“Imao je volje za radom, bio je diplomata od karijere , ali po svemu nije bio dobro upoznat sa balkanskim politikama i nije uspeo da promeni ljudstvo u misiji koje je bilo birokratsko i koje nema osecaj za dogadjaje niti spososbnost da prevazidje sebe i shvati pravicne zahteve kososvkih institucija”, rekao je Tahiri.

Clan Predsednistva Skupstine Kosova iz Koalicije “Povratak” Oliver Ivanovic smatra kako gospodin Holkeri nije mogao da prevazidje ono sto se dogodilo tokom marta meseca na Kosovu.

“Sedamnaesti mart i cela tragedija koja je nastala tim povodom mislim da je pokazala svu nemoc i UNMIK admnistracije i posebno gospodina Holkerija da takvu jednu situaciju vodi. Objektivno postoji opasnost da bi se 17. mart mogao ponoviti i mislim razumljiva je odluka da se na takvo mesto dovede neko ko bi bio mnogo striktniji u primeni ovlascenja koja Rezolucija 1244 nudi”, kaze Ivanovic.
* * * * *
REAKCIJE BEOGRADA NA HOLKERIJEVU OSTAVKU

PREDRAG MARKOVIĆ
Pa sigurno je da je međunarodna zajednica imala na prvi pogled kontinuiran pristup rešenju problema na Kosovu, ali s druge strane ta politika je u različitim segmentima doživljavala poraze. To su tipični porazi jedne politike koja se pravi u kabinetima i stanja na terenu tako da su ceh plaćali mnogi koji su lično angažovani. Sasvim je sigurno da inače ta funkcija mora da se razdvoji na dve funkcije i to će biti urađeno u narednom periodu. Ne bih govorio o ljudima lično, ljudi su kvarljiva roba inače svuda u svetu.
V. ANTONIJEVIĆ
Mislim da je zaista očekivano. Videli smo i kako je Hakerup otišao. Vi znate da kad je Hakerup našao konjsku glavu u krevetu bila mu je jasna poruka da Albanci imaju jedan cilj da naprave nezavisnu državu. Haške optužnice, ono od čega se pripadnici međunarodne zajednice na Kosovu i te kako plaše, zna da će iza toga da bude dosta nemira na Kosovu, i verovatno da zaista želi da pobegne od svega. Da li je u pitanju strah, ili ljude koje regrutuju za specijalne predstavnike generalnog sekretara... U stvari svi su nekako bili slični i uvek je dolazio gori koi je samo hteo da zadovolji jednu stranu a to je albansku. Mi smo mislili posle Kušnera da ne postoji neko ko će da napravi toliko grešaka. Tako da ja zaista mislim da međunarodna zajednica mora da pronađe odgovornog čoveka koji treba da se drži isključivo Rezolucije 1244 a ne da stalno revidiraju ono što je Savet bezbednosti doneo u osnovi, što za Srbe, naravno, nije bilo dobro ali je kao polazni okvir zaista moglo da zadovolji i jednu i drugu stranu.
RFE
Premijer Srbije Vojislav Koštunica, koji se nalazi u Solunu na zasedanju Foruma zemalja jugositočne Evrope, povodom ostavke Harija Holkerija izrazio je nadu da će novi međunariodni adminstrator na Kosovu biti spremniji na dijalog i saradnju sa vlastima u Beogradu:
KOŠTUNICA
... I ovog puta na Kosovu se kao upućeni... Pre svega, da nam se stvarno nađe neko ko će biti upućeniji u kosovske prilike i spremniji da se poduhvati dugova koji podrazumeva barem jedno rešenje koje će Srbima i nealbancima obezbediti više bezbednosti i poštovanja njihovih prava.
XS
SM
MD
LG