Dostupni linkovi

PRIVATIZACIJA NA KOSOVU - ODMRZAVANJE U NEW YORKU?


Kancelarija sefa Civilne misije UN na Kosovu je juce najavila odlazak delegacije UNMIK u New York na konsultacije kako nastaviti proces privatizacije, dok je istovremeno, takodje juce, vlada Kosova uputila ultimativan zahtev UNMIK-u i IV stubu zaduzenom za ekonomski razvoj da se do kraja maja odmrzne proces privatizacije.

Nema nikakvih razloga da se proces privatizacije drustvenih preduzeaca ne nastavi, smatra dr. Muhamed Sadiku, univerzitetski profesor i podpredsednik Instituta za razvojna istrazivanja Riinvest iz Pristine. U sustini, prema njegovim recima, Kosovska poverilacka agencija je sebi oduzela ingerencije koje joj pripadaju prema rezoluciji 1244 i aktu o osnivanju Agencije.

“Rezolucijom 1244 medjunarodna administracija ima mandat da ostvari proces privatizacije i rekonstrukcije javnih preduzeca, zato imajuci ovo u vidu mogu reci da je medjunarodna administracija sama sebi dovela u pitanje mandate koji ima u oblasti privatizacije”, kaze gospodin Sadiku.

IV stub UNMIK-a zna za jucerasnji ultimatum vlade Kosova, kaze za nas program Monique de Groot, glasnogovornica IV stuba UNMIK-a , i dodaje kako jos uvek nemaju stav u vezi sa zahtevima.

“Kao i sve strane, i IV stub UNMIK-a se nada da ce sadasnji problemi brzo resiti, medjutim koliko ce se to brzo resavati zavisi od mnogo stvari, medju kojima je i poseta New Yorku” , kaze glasnogovornica de Groot. Ona istice kako u medjuvremenu nema nekih znacajnih kretanja za deblokiranje procesa privatizacije: “U ovom trenutku OUN je poslala zahtev UNMIK-u da posalje jednu delegaciju kako bi se detaljno raspravljala pitanja koja se ticu privatizacije i Kosovske poverilacke agencije”.

Prof. Sadiku smatra kako su nepotrebne rasprave o zakonskim uslovima procesa privatizacije, jer je mandat UNMIK-a vrlo jasan. “Ovde stvarno imamo prepreke koje dolaze iz medjunarodne administracije, ili visokih politika i nije potrebna velika umetnost da se proces privatizacije nastavi i da se objave licitacije za trecu rundu privatizacije”, smatra prof. Sadiku.

Inace, prema njegovim recima, blokada procesa privatizacije je nanela ogromne stete tom procesu ali i ekonomskom razvoju Kosova jer se od privatizacije i tranasformacije nekadasnje drustvene privrede mnogo ocekuje. On takodje smatra kako se izmedju UNMIK-a i vlade Kosova ,kada se radi o procesu privatizacije , trebaju stvoriti odnosi partnerstva i medjusobnog razumevanja.

Kosovski predstavnici su imali primedbe da prilkom prethodnih konsultacija u New Yorku u delegacijama nisu bili ukljuceni i predstavnici Vlade Kosova, clanovi Borda direktora Kosovske poverilacke agencije. Ko ce sada ici u New Yorku i hoce li u delegaciji biti i predstavnici vlade odlucice sef UNMIK-a Harri Holkeri.
XS
SM
MD
LG