Dostupni linkovi

PREDSTAVNIKE VOJSKE I POLICIJE VLASTI INSTRUIRAJU PRIJE SVJEDOČENJA PRED KOMISIJOM ZA SREBRENICU


RSE
Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj nije zadovoljan mandatom, do sada iznesenim informacijama i politizacijom rada Komisije za Srebrenicu, kaže predsjednik Odbora Branko Todorović. Komisija je potrebna radi istine i suočavanja sa istinom, ali sa mnogo snažnijim mandatom, ističe Todorović.
TODOROVIĆ
Sa mnogo snažnijim mandatom, sa mnogo snažnijim kapacitetom, koja neće biti limitirana i ograničena bilo čime i čija će jedina svrha biti otkrivanje istine. Ono kako sada Komisija radi i u kom pravcu ovo ide, mi zaista imamo velike rezerve.
RSE
Helsinški odbor za ljudska prava posjeduje informacije da se pojedini predstavnici vojske i policije od vlasti Republike Srpske unaprijed instruiraju u svjedočenju pred Komisijom i da, u suštini, informacije koje oni otkrivaju ne sadrže ništa novo.
TODOROVIĆ
Prema našim informacijama, tu nema puno novih i značajnih saznanja, koje su vlasti Republike Srpske pružile na uvid Komisiji.
RSE
Podatak o 14 novih masovnih grobnica ubijenih Srebreničana takođe nije provjeren, smatra Branko Todorović, jer postoji mogućnost da je, zbog nerazmjene informacija, riječ o masovnim grobnicama, čije podatke posjeduje federalna Komisija za traženje nestalih.
TODOROVIĆ
Moguće je da se radi o grobnicama koje su već ranije bile poznate federalnoj Komisiji, jer u ovom kratkom periodu Komisija za Srebrenicu i federalna Komisija za traženje nestalih lica, Amora Mašovića, nisu imale priliku razmijeniti informacije.
RSE
Neprihvatljivo je da se rad Komisije limitira Istanbulskim samitom ili prijemom Bosne i Hercegovine u evroatlantske integracije, jer to predstavlja neprimjerenu politizaciju tragedije porodica žrtava, smatra Todorović. Izvjesno je da je početak juna, do kada Komisija treba da završi rad, iz političkih razloga potreban samo Visokom predstavniku, kaže Todorović, dodajući da Paddy Ashdown političke odnose sa vlastima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini treba da temelji van Komisije za Srebrenicu, kako bi izbjegao politizaciju, koja, zarad istine, nikome nije potrebna.
XS
SM
MD
LG