Dostupni linkovi

GRUPA ZA PODRŠKU KOSOVU U PRIŠTINI


Premijer Kosova Bajram Rexhepi je posle sastanka sa clanovima Grupe za podrsku istakao kako je njegova diskusija uglavnom bila usredsredjena na angazovanje vlade nakon martovskih nemira.

“Informisali smo sta je postignuto posle zadnjeg sastanka. Zajedno cemo pripremiti jedan izvestaj koji ce Grupa za podrsku imati na sastanku 8 juna i u kojem ce se izneti sta je postignuto i sta dalje preduzeti”, kazao je premijer Rexhepi.

Hashim Thaqi i Ramush Haradinaj, predsednici Demokratske partije, odnosno Alijanse za buducnost Kosova su posle susreta sa predstavnicima Grupe za podrsku istakli kako se razgovaralo o potrebi izrade plana kojim bi se ubrzao process prenosenja ovlascenja kod domacih institucija, kao preduslovu za uspesno ostvarivanje standarda, dok je Ramush Haradinaj govoreci o zahtevima predstavnika Grupe za podrsku istakao kako njihovo ostvarivanje u prvom redu ide u korist Kosova te istakao

“Njihovo angazovanje i zahteve koje su imali prema nama su se odnosile da aktivnosti i mere koje smo preuzeli na centralnom nivou na saniranju posledica gradjanskog revolta koji je usledio u martu premesti i na opstinske i lokalne nivoe i mi cemo u tom pravcu delovati”, kazao je Haradinaj.

Predstavnici Grupe su se tokom dana sastali i sa prvim zamenikom sefa UNMIKa Charles Brayshow i predstavnicima Koalicije Povratak. Posle sastanka Milorad Todorovic, medjuministarski kordinator u uredu premijera za pitanja povratka za nas radio je izjavio kako se tokom susreta razgovaralo o razvoju dogadjaja posle martovskog talasa entickog ciscenja.

Tokom najveceg dela sastanka razgovaralo se o ideji ukljucenja Srba u Savetodavno telo za bezbdnost pri cemu su Srpski predstavnici, prema recima Todorovica izrazili “svoje rezerve u pogledu toga da se eventualno radi o nameri prenosenja ovlascenja iz odeljka osam, dakle iz oblasti bezbednosti na privremene institucije samouprave, sto je za nas neprihvatljivo”.

Istovremeno tokom danasnjeg dana sef medjunarodne admnistracije na Kosovu Harri Holkeri se sastao sa premijerom Kosova Bajram Rexhepi, pre nego sto Holkeri , kako je najavljeno bude otputovao za Finsku da bi nastavio sa lekarskim pregledima zbog problema sa zdravljem. Posle sastanka premijer Rexhepi je istakao kako se nada da ce se Holkeri oporaviti i da ce moci da se vrati na mesto sefa UNMIK-a. Premijer je takodje izjavio kako se razgovaralo o ubrzanju implementacije standarda i reformi lokalne samouprave, o cemu , kako je kazao premijer treba saciniti posebnu strategiju.

Dogovorili smo se sta dalje sa standardima , gde cemo specifikovati neke konkretne rezultate do sledeceg sastanka Grupe za podrsku Kosovu i takodje da odgovarajuci organi vlade i UNMIK-a naprave konkretne predloge za reformu lokalne samouprave, kazao je Rexhepi.

Premijer je takodje kazao kako je sa Holkerijem dogovoreno da se u okviru kabineta premijera otvore jos cetiri kancelarije i to Kancelarija za stratesko planiranje , za Evropske integracije, za javnu bezbednost, i ona za eneregetiku i prirodne resurse, sto sa ranije otvorenom kancelarijom za koordinaciju i medjunarodnu saradnju Kosova predstavlja otvaranje kancelarija za koordinaciju aktivnosti sa UNMIK-om u oblastima koja su rezervisana ovlascenja UNMIK-a.

Na Kosovu se spekulise kako odlazak gospodina Holkerija za Finsku predstavlja njegov odlazak sa funkcije sefa UNMIK-a. Odgovarajuci na ove spekulacije sef UNMIK-a je juce na povratku iz Strazbura, gde je bio na lecenje novinarima odgovorio: “Da li cu se vratiti iz Helsinkija ili ne, ostaje da se vidi”.
XS
SM
MD
LG