Dostupni linkovi

V. DRAŠKOVIĆ: NIJE DOVOLJNO PONAVLJATI DA JE SARADNJA SA TRIBUNALOM MEĐUNARODNA OBAVEZA BEOGRADA


RSE
Saradnja sa Haškim tribunalom međunarodna je obaveza Srbije i Crne Gore koji se mora ispuniti i taj stav ponavljam od 1996. godine, kaže šef diplomatije državne zajednice Vuk Drašković:
DRAŠKOVIĆ
Taj stav ponavljaju i koalicioni partneri u Vladi ali mislim da nije dovoljno ponavljati, treba raditi. Nažalost, umesto svega toga mi danas imamo s jedne strane izjave da je to naša međunarodna obaveza koju moramo ispuniti, a s druge strane, neki od njih, kao Pavković, ne skidaju se sa državnih televizija. Postali su nacionalni heroji a vlast na to ni na koji način odgovarajuće ne reaguje, što će imati neprocenjive štete po naciju.
RSE
Vlada Srbije upravo u toku ove nedelje manifestovala je odlučnost da u punoj meri sarađuje sa Tribunalom, smatra Aleksandar Simić, pravni savetnik premijera Vojislava Koštunice, zadužen za odnose sa Haškim tibunalom. On dodaje da su dvojica ministara iz Vlade boravili u Hagu i da je uprkos incidentu koji se dogodio sa ministrom pravde Zoranom Stojkovićem, on imao konstruktivan razgovor sa predsednikom Haškog suda Teodorom Meronom u kojem je ispoljena odlučnost da se nastavi saradnja sa tribunalom.
SIMIĆ
Vlada Srbije je više puta oslobađala odgovarajuće svedoke čuvanja vojne, odnosno državne tajne. Isto tako, što se tiče dokumenata koji su u arhivama Srbije i Crne Gore ti dokumenti su dostupni Tribunalu. Što se tiče onih optuženih koji treba da budu ekstradirani Tribunalu taj postupak nije započet iz razloga što nije formiran savet za saradnju sa Haškim tribunalom.
RSE
Novih optužnica pred Tribunalom ili uopšte neće biti ili će biti podignuto tek nekoliko optužnica koje se ne odnose na aktivne oficire vojske i policije, kaže bivši ministar spoljnih poslova SCG Goran Svilanović i nekadašnji predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, izražavajući nadu da će vlada već narednih dana formirati ovo telo.
SVILANOVIĆ
Ono što je pred ovom vladom je da neke tehničke stvari reše. To je da formira nacionalni savet za saradnju jer je on predviđen Zakonom o saradnji sa Tribunalom. Drugo, da nastavi ozbiljnu istragu, da proveri svaki podatak u punoj saradnji sa svima koji to mogu da pomognu u vezi sa Mladićem i da na osnovu toga može uverljivo i ubedljivo da tvrdi da on nije tu, ili da ako jeste bude uhapšen. I treće, da donese odluku u vezi sa onima koji su dosada optuženi.
RSE
Istovremeno u Srpskom pokretu obnove, stranci Vuka Draškovića, protive se ideji da novi ministar inostranih poslova po automatizmu postane i predsednik saveta za saradnju sa Tribunalom. Razloge ovakvog stava objašnjava Vojislav Vukčević, visoki funkcioner SPO.
VUKČEVIĆ
Pošto ministar spoljnih poslova nema mogućnost prinudne vlasti, onda on smatra, što i mi mislimo kao stranka, da je bolje da predsednik tog saveta bude neko ko ima svoje nadležnosti i takozvanu izvršnu vlast na nivou republike.
XS
SM
MD
LG