Dostupni linkovi

Očekivanja od susreta Buš - Putin


Gëzim BAXHAKU, Branka TRIVIC

Ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić prenosi stav Srbije:

„Srbija nije spremna niti će biti spremna da razmotri nezavisnost Kosova ni sada ni u budućnosti i ni pod kakvim uslovima. Nadam se da će samit američkog i ruskog predsednika biti doprinos nastavku rešavanja ovog problema kroz nastavak pregovora.“

Premijer Kosova Agim Čeku je u redovnom nedeljnom obraćanju građanima Kosova rekao da se juče i danas održava mnogo očekivani sastanka predsednika Buša i Putina i istakao da sada proces utvrđivanja statusa ne zavisi od Kosovara, koji su učinili i čine sve što zavisi od njih.

«Pregovarali smo o mestu i ulozi kosovskih Srba. Pokazali smo punu volju, svest da srpskoj manjini treba obezbediti masimalni prostor za život na Kosovu», rekao je Čeku, ističući kako je nezavisnost Kosova nešto o čemu se ne može pregovarati, te da duboko veruje da još uvek nisu presahle mogućnosti za diplomatsko rešenje statusa Kosova. «Mi smo snažno ubeđeni da nisu presahli politički i diplomatski putevi. Mi radimo u tom pravcu», rekao je kosovski premijer.

Portparol Pregovaračke ekipe kosova Skender Hyseni je izjavo da Priština od sastanka očekuje da ce konačno razjasne putevi koje treba slediti u rešavanju statusa Kosova:

«Teško je reći šta Priština očekuje od ovog sastanka, jer mi sve više vidimo da je teško predvideti šta ce se dogoditi u procesu. Međutim, nezavisno šta će biti ovaj će sastanak konačno razjasniti da li je moguće da se donese rezolucija na Savetu bezbednosti i da Kosovo stekne nezavisnost kroz Savet bezbednosti ili će u najmanju ruku onaj deo međunarodne zajednice koja podržava paket predsednika Ahtisarija biti prinuđena da ide nekim alternativnim putem da se okonča status Kosova.»

To potvrđuje i premijer Čeku koji ističe kako Kosovo ima obaveze prema međunarodnoj zajendici, sa kojom je partner u jednom za Kosovo izuzetno značajnom procesu, koji treba da prizna budućnost Kosova kao države. «Zato ostajemo angažovani u procesu koji garantuje priznavanje nove države», rekao je Čeku.

Prištinski plan B

Sa druge strane, jedan od lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić kaže da se pitanje Kosova ne može posmatrati odvojeno od drugih pitanja o kojima će u Majnu razgovarati predsednici Buš i Putin i da kosovski Srbi očekuju da će rezultat sastanka biti novi pregovori bez prethodnog uslovljavanja rezultata:

«Koliko god mi budemo voleli da odvojimo to pitanje od raketnog štita i od ostalih pitanja o kojima će predsednici Buš i Putin govoriti, ta pitanju su ne direktno, već indirektno vezana.»

On ističe da će na ovom sastanku i uopšte Kosovo biti interesantno sve dok Rusi za to imaju interesa:

«Oni su više puta ponovili da će braniti svoje interese, a da Srbija praktično treba da uspostavi svoje odnose strategiju i jasne ciljeve. Međutim, mi se nadamo da do onog trenutka dok se interesi Rusije i Srbije, odnosno i Srba sa Kosova, budu poklapali to će koristiti. Mi mislimo da će u ovom razgovoru biti pokušaja da se približe odnosi, ali to znači da će se naći neko kompromisno rešenje u smislu da će doći do nastavka pregovora bez uslovljavanja.»

Na Kosovu su sve glasniji pozivi da se počne ozbiljno razmišljati i o planu B, odnosno kako postupiti u slučaju da je zbog neslaganja Rusije nemoguće doneti novu rezoluciju u Savetu bezbednosti UN. Najviši kosovski zvaničnici ističu da oni neće preduzeti nikakve unilaterlane korake bez saglasnosti, kako kažu zapadnih prijatelja i saveznika.

Šta sledi nakon ruskog "Ne"

Tim Judah, britanski publicista i ekspert za Balkan za Radio Slobodna Evropa o susretu Buš – Putin i pitanju Kosova kaže:

“Ne očekujem nikakav sporazum o Kosovu. Kada je reč o Kosovu Rusija je zauzela upravo onakvu političku poziciju kakvu je htela tako da smatram da uopšte nije pitanje da li će Putin nego da li će Buš popustiti. Recimo, u smislu da prihvati rešenje u kojem se neće pominjati nezavisnost ili će to pitanje ostati otvoreno.

RSE: Ako ne bude pomaka na samitu, šta se dalje može očekivati?

“Pretpostavljam da će se nastaviti razgovori, posebno između SAD i EU. Iako je pitanje unilateralnih priznanja Kosova trenutno izvan dnevnog reda, mislim da ako postane izvesno da neće biti nikakve rezolucije onda će se vratiti na dnevni red i počeće da se traže načini da se uspostavi misija EU na Kosovu čak i bez rezolucije. Znam da to nije trenutno politika EU ali je vrlo moguće ukoliko Rusija bude uporno govorila - Ne, ne i ne, da će se čuti sve više glasova u EU koji će taj stav zagovarati. Ipak, još nismo stigli do te faze.”
XS
SM
MD
LG