Dostupni linkovi

Tenzije pred istragu o političkoj pozadini ubistva


Grudva snega pretvara se u lavinu i uskoro čitamo i slušamo pojedinosti o tome ko je odgovoran za nezakonito puštanje na slobodu vođe zemunskog kriminalnog klana Dušana Spasojevića i ostalih. U tom delu slagalice markantno je prisutno ime lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, ali tada u kadar ulazi nevladin sektor koji traži da država interveniše i Čedomira Jovanovića i Vladimira Bebu Popovića zaštiti od medijske hajke i neosnovanih optužbi.

U tim okolnostima, specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Slobodan Radovanović odlučuje da formira predmet "Politička pozadina ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića" i policija već radi po njegovim nalozima. Taj predmet je službena tajna, kaže Radovanović, ali dodaje da su Dušan Spasojević, Mile Luković i drugi pripadnici zemunskog podzemlja bez zakonskog osnova pušteni iz pritvora. To je, dodaje, urađeno uz saglasnost, obavezno uputstvo ili predlog tadašnjeg zamenika četvrtog opštinskog tužioca Mioljuba Vitorovića, okružnog tužioca Radeta Terzića i četvrtog tužioca Biljane Radovanović. Radovanović, međutim, treba da otkrije od koga su pomenuti tužioci dobili nalog za oslobađanje “Zemunaca”.

Advokati bliski porodici Đinđić i nevladinom sektoru Srđa Popović i Rajko Danilović negoduju i traže da se predmet proširi istragom o pobuni Jedinica za specijalne operacije (JOS), iako ne kažu odakle im informacija da toga u predmetu nema. Traže da Koštunica pred sudom objasni svoju podršku pobuni “crvenih beretki”, koja je prethodila ubistvu premijera Đinđića.

A za političke partije ključno pitanje za rasvetljavanje političke pozadine ubistva premijera je različito. Andreja Mladenović, portparol DSS-a:

“Za punu istinu o političkoj pozadini ključno pitanje je koja je bila uloga Ljubiše Buhe Čumeta, Čede Jovanovića i Bebe Popovića u organizaciji puštanja “surčinskog klana” iz zatvora. Drugo ključno pitanje je ko je naredio da se puste ubice premijera iz zatvora.”

Omladina Liberalno-demokratske partije pokrenula je akciju prikupljanja potpisa podrške građana advokatu Srđi Popoviću za procesuiranje učesnika oružane pobune JSO-a. Čedomir Jovanović, lider LDP-a:

“Tužioci koji rade na političkoj pozadini ubistva Zorana Đinđića moraju biti spremni na političke pritiske, moraju imati hrabrosti da pozovu u sudnicu predsednika vlade. To neće biti smak sveta – Bleru je u poslednjih nekoliko meseci dva puta Skotland Jard pretresao kancelarije, bivši francuski premijer de Vilpen je svedočio pred sudom 17 sati. U čemu je problem da se Koštunica pojavi i konačno odgovori na ta pitanja?”

Portparol specijalnog tužilastva Tomo Zorić, odgovarajući na optužbe da je predmet jednostran, kaže da će sve biti ispitano:

“Sve mora da se dobro analizira da bi mogli da utvrdimo šta je sve prethodilo. Ne možemo ići po segmentima, ne možemo ići na delove, ne možemo istinu deliti na delove. Ako želimo punu istinu o ubistvu premijera onda moramo da utvrdimo sve, bukvalno sve što je prethodilo. Točak vremena vraćamo u onaj period kada su se vođe 'zemunskog klana' našle na slobodi, kao i sve što je kasnije sledilo, uključujući i protest i pokušaj atentata kod hale Limes... Znači, sve se mora ispitati.”

Politički adrenalin pred početak istrage o političkoj pozadini ubistva Zorana Đinđića zaista je dostigao tačku ključanja. Iz svega do sad viđenog jasno je da će pravosuđu biti veoma teško da nepristrasno i nezavisno od političkih pritisaka završi taj važan proces.
XS
SM
MD
LG