Dostupni linkovi

Studentsko leto u Evropi


Tri stotine studenata završnih godina, od kojih mnogi nikada nisu bili u inostranstvu ili čak nemaju ni pasoš, otisnuće se 16. jula iz Beča, gde će im austrijsko ministarstvo spoljnih poslova organizovati prijem, put željenih evropskih destinacija.
Lisabon je na prvom mestu za budućeg matematičara Miška Stevanovića:

“Zatim Pariz, Rim, Berlin od većih gradova, a sigurno će se naći još neki manji grad koji će biti uz put.”

Posle Beča, Jelena Krivokuća, student medjunarodnih odnosa na političkim naukama planira odlazak u Francusku, Španiju, Italiju. Ona bi volela da obidje i Brisel i Amsterdam:

“Naravno, ako budem u mogućnosti, sve zavisi od para,” kaže uz osmeh Jelena.

“Italija, Francuska, Španija, Holandija,” dodaje Siniša Gavrilović, student molekularne biologije.

Projekat “Putujemo u Evropu” omogućiće im neposredan kontakt i upoznavanje sa EU, a ciljevi su popularizacija evropskih ideja i vrednosti u Srbiji.

Siniša ranije nije nigde putovao sem u zemlje ex-Jugoslavije. Kaže zbog viza, nedostatka novca, vremena… Jelena je putovala kao mladja jer je igrala folklor ali napominje da su to bila kraća putovanja. Slično iskustvo ima i Miško:

“Samo Grčka i to je bila srednjoškolska ekskurzija. To je jedina zemlja u kojoj sam bio.”

Jovana, Siniša i Miško, kao i svako od studenata nosiće sa sobom 300 prospekata “Srdačno – Vaša Srbija” i podeliće ih tokom putovanja na najvećim evropskim trgovima. Na taj način, kažu organizatori, 90 hiljada puta će najbolji predstavnici zemlje pružiti ruku prijateljstva gradjanima Evrope i time promovisati novu, otvorenu i prijateljsku Srbiju:

“Da ne gledamo više samo na tv Evropu,” kaže Jelena, da putujemo, uživamo, da se družimo, upoznajemo… Ona jednostavno ne vidi lepši način da provede leto.
Ono što se Siniši dodatno dopada kod ovog putovanja jeste spontanost:

“Mi nismo ničim ograničeni. Dato nam je na slobodu gde želimo da idemo, kada želimo, koliko želimo da ostanemo, novo da upoznamo, da se družimo.”

Samo putovanje i sama Evropa koja ga privlači, upoznavanje tih gradova i ljudi sa kojima će ići, za Miška je dovoljan razlog da se odluči na ovako nešto:

“A plus bih voleo da posetim par koncerata u Evropi. Oduševljen sam, na primer, što Galeksiko dolazi u Nemačku. Oni nikada nisu bili u Srbiji a ima i gomila drugih bendova koji nisu bili u Srbiji, niti će skorije biti, a možda nikad i neće.”

Projekat je nastao 2005. kada je 100 studenata otputovalo u Evropu, a prošle godine njih 200. Na konkurs su mogli da se prijave studenti završnih godina i apsolventi sa prosekom iznad 8,5 i odredjenim znanjem jednog od evropskih jezika. Prednost su imali oni koji nisu ranije putovali, a za tri stotine mesta prijavilo se nesto više od duplo kandidata, kaže Vojislav Milošević, menadžer projekta:

“Ideja je da se omogući da studenti svih fakulteta u Srbiji upoznaju Evropu iz prve ruke. I da im se omogući ono što im je nažalost bilo uskraćeno prethodnih godina, što zbog nedostatka novca, što zbog nemogućnosti dobijanja viza. Da jedno svoje akademsko leto provedu kao njihovi vršanjaci po Evropi.”

Za ovu akciju, koja je zamišljena i kao snažna promocija obrazovanja kao validnog puta uspeha u životu, besplatne šengen vize obezbedilo je austrijsko ministarstvo spoljnih poslova, inter-rail karte Skupština grada Beograda i austrijska železnica, studente je osiguralo “Uniqa” osiguranje, a simboličan džeparac od 150 eura obezbedilo je Izvršno veće Vojvodine.
XS
SM
MD
LG