Dostupni linkovi

Naftna mrlja na Savi


Agencije su u subotu javile da je Ministarstvo inostranih poslova BiH obavijestilo hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija o mjerama koje su poduzete u vezi sa naftnom mrljom. U saopštenju bh. ministarstva se navodi da je do ispuštanja nafte došlo zbog kvara na dvije pumpe u sistemu pročišćavanja derivata brodske rafinerije.

Tim povodom danas se oglasila i Svjetlana Radusin, ekološki inspektor Republike Srpske, koja je saopštila da je inspekcija, odmah nakon obavještenja o masnoj mrlji, u subotu izašla na teren:

„Već oko 19 sati inspektori su došli u Rafineriju i konstatovali da je zbog kvara na pumpi koja crpi vodu iz bazena za oborinske vode došlo do povlačenja izvjesne količine mulja koji je prouzrokovao pojavu masne mrlje na vodi uz obalu rijeke Save. Prema izjavi dežurnog radnika na pumpnom postrojenju, pumpe su radile veoma kratko i čim je došlo do kvara, rad je obustavljen, što su inspektori uočili na licu mjesta i konstatovali zapisnikom. Obilaskom terena i detaljnim uvidom u momentu inspekcijskog pregleda, inspektori nisu uočili masne mrlje na rijeci Savi, niti su uočili bilo kakvu promjenu biljnog i životinjskog svijeta na licu mjesta i u bližoj okolini.“

Analize uzoraka su u toku, kaže Svjetlana Radusin pojašnjavajući da je riječ o zahtjevnim postupcima koji dugo traju. U brodskoj rafineriji danas se, međutim, nije moglo puno toga saznati. Direktor Rafinerije Drago Bačić i dalje nije siguran da je mrlja u Hrvatsku stigla iz Rafinerije:

„Ali je činjenica da Rafinerija dvije godine ne radi i male su mogućnosti da je eventualno od nas nešto otišlo.“

Na pitanje zašto je prvog dana incidenta rekao hrvatskim medijima da zagađenje potiče iz Rafinerije u Brodu, Bačić odgovara:

„Pa dobro, postojala je neka mogućnost, ali istraga treba da utvrdi, znate.“

A u Institutu za vode u Bijeljini potvrdili su da su danas dobili uzorke vode iz Save. Direktor ovog instituta Zdravko Stevanović ipak se pita šta je cilj ovog pregleda, jer je evidentno da naftna mrlja u Savi postoji:

„Pokušavaju da dokažu da ima nafte u Savi, a to je bilo vidljivo golim okom. Znate, apsurdno je da mi ubacimo instrument jedan koji mjeri mikrone, nekakve, to su mikrogrami - a plivaju litre po površini. A uzmete uzorak i dobijete ogromnu koncentraciju i onda kad neko to pomnoži sa proticajem vode u Savi može reći: Pa znaš šta je, ovdje je ispalo da je 16 tankera, po ruske flote iscurilo.“

Na pitanje da li prvi rezultati govore da je riječ o većem zagađenju, ekološki inspektor Svjetlana Radusin kaže:

„To je u veoma maloj mjeri.“

Ministar privrede, energetike i razvoja RS-a Rajko Ubiparip danas nije bio dostupan za medije, ali je proteklih dana govorio da je priča o tome kako Rafinerija zagađuje Savu skuhana u kuhinji naftnih lobija. S njim se složio i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić koji je dodao da bi popio vodu iz Save. Ostalo je nejasno da li je Špirić promijenio mišljenje s obzirom na to da danas nije želio davati izjave dok ne dobije inspekcijske nalaze. U Institutu za vode kažu da se prvi rezultati mogu očekivati sutra.
XS
SM
MD
LG