Dostupni linkovi

Rezolucija ili unilateralna priznanja


Naim Maljoku, potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da ce SAD i EU nastaviti razgovore sa Rusijom kako bi podržala predlog nove rezolucije o statusu Kosova u Savetu bezbednosti UN, ili u krajnjem slučaju apstinirala prilikom glasanja. Komentarišući najnovija neslaganja u Savetu bezbednosti oko rešenja za status Kosova, Maljoku kaže da je za bolju budućnost i Kosova i regiona najbolje da Rusija podrži nezavisnost Kosova. Na Kosovu se inače odbacuje mogućnost nastavka pregovora, te upozorava da se status više ne može odlagati.

Više nema dileme da li će Kosovo biti nezavisno, već je sada pitanje da li će se taj status ozvaničiti u Savetu bezbednosti UN ili jednostranim priznanjem, izjavio je za RSE Naim Maljoku, potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova. Maljoku kaže da će Zapad nastaviti da pregovara sa Rusijom kako bi odustala od upotrebe veta u Savetu bezbednosti.

“Mislim da jučerašnje protivljenje Rusije treće varijante (predloga rezolucije) nije poslednje
angažovanje SAD i EU da se nadje neki dogovor kako bi Kosovo postalo država preko rezolucije u Saveta bezbednosti UN. Pregovora o statusu više nema niti će biti medjutim sada je pitanje da li će Kosovo biti samostalno unilateralno ili preko rezolucije u Savetu bezbednosti UN, u čemu bi Rusija trebalo da ako ništa drugo barem apstinira.”

Maljoku kaže da je najbolji put za Kosovo i za region da se usvoji rezolucija o nezavisnosti. On ističe da varijanta B, kako mnogi nazivaju proglašenje nezavisnosti nije dobro rešenje, stoga ocenjuje da Rusija treba da igra pozitivnu ulogu.

“Mislim da kad bi Rusija pristala da postane deo procesa stvaranja države Kosova na Balkanu bilo bi puno bolje za odnose unutar Kosova, izmedju većinskih Albanaca i srpske manjine, kao i izmedju Kosova i Srbije.”

Pregovarački tim Kosova je prethodno saopštio da je za kosovsku stranu neprihvatljiv nastavak pregovora o predlogu Martija Ahtisarija i zatražio da se što pre reši status na osnovu volje većine.
XS
SM
MD
LG