Dostupni linkovi

Pozitivna ocena saradnje sa Tribunalom


RSE (agencije)

"Tokom narednih nedelja, Tužilaštvo će pomno pratiti nivo saradnje Srbije, budući da ja od te države i dalje tražim punu saradnju, što uključuje pun pristup dokumentima i hapšenje i prebacivanje u Hagu begunaca, a naročito Ratka Mladića", naznačila je Del Ponteova. "Hapšenja Tolimira i Đorđevića "pokazuju posvećenost Srbije punoj saradnji sa Tužilaštvom. Moram da kažem i da je proteklih nedelja Srbija odgovorila na većinu naših zahteva za pomoć i mi trenutno proučavamo materijale koje smo dobili", rekla je Del Ponte. Ona je napomenula da su vlasti u Beogradu "direktno sarađivale" sa haškim tužilaštvom na lociranju generala Đorđevića u Crnoj Gori, gde je juče uhapšen.

"Činjenica da su četvorica optuženih još na slobodi, a naročito Radovan Karadžić i Ratko Mladić, trajna je mrlja u našem radu. Mi verujemo da su ti begunci trenutno u Srbiji ili u domašaju Srbije. Želim da vas informišem, međutim, da moja kancelarija nema nikakvu informaciju gde je sada Radovan Karadžić. Uznemiravajuće je da je Karadžić nestao sa radara nadležnih službi i što ga, kako izgleda, niko aktivno ne traži", naglasila je Del Ponte. Karla del Ponte je ocenila da to što su Mladić i Karadžić i dalje na slobodi "ozbiljno ugrožava sve napore da se donese pravda žrtvama" i "narušava kredibilitet Tribunala". "Pošto Savet bezbednosti trenutno razmatra goruća regionalna pitanja, a naročito budući status Kosova, nadam se da bilo koja odluka i vreme njenog donošenja neće ugroziti tekuće napore da se uhapse i lociraju begunci", upozorila je glavna tužiteljka.

Del Ponteova je sugerisala da su Mladić i Karadžić još na slobodi i zato što su politički obziri imali prednost nad sprovođenjem pravde i zato što su države i međunarodne organizacije ponekad oklevale da pomognu Tribunalu. "Međunarodna zajednica je propustila očigledne prilike da Mladića i Karadžića uhapsi između 1995 i 1998. Danas, kada sat otkucava, potrebna nam je ta međunarodna pomoć više nego ikada. Kao što iskustvo pokazuje, Savet bezbednosti, EU i druge regionalne organizacije i drzave mogu snažno podstaći zemlje bivše Jugoslavije da konačno u potpunosti sarađuju s Haškim tribunalom", naglasila je ona.

Del Ponteova je rekla i da je primetan napredak u koordinaciji dejstava centralnih i entitetskih organa u BiH u suzbijanju
mreža za podrušku beguncima, pozdravljajući važnu ulogu vlasti Republike Srpske u hapšenju generala Tolimira.

U poslednjem obraćanju Savetu bezbednosti pre odlaska s duznosti u septembru, Del Ponteova je izrazila zadovoljstvo postignutim napretkom u sprovođenju međunarodne pravde. Precizirala je da je tokom dva njena mandata uhapšen 91 optuženi i da je sud izrekao 58 prvostepenih presuda, od kojih je 31 do sada ostala pravosnažna.
XS
SM
MD
LG