Dostupni linkovi

Uhapšeni čelnici Fonda za privatizaciju


U koordiniranoj akciji, u kojoj je sudjelovalo preko 150 policajaca, jutros je zbog korupcije uhapšeno šest osoba, od kojih trojica potpredsjednici Hrvatskog fonda za privatizaciju, izvijestio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Jedna osoba nije nađena na kućnoj adresi, ali je – kako tvrde u policiji – pred uhićenjem. Operacija pod kodnim imenom „Maestro“ provedena je godinu dana, a u njoj je sudjelovala i obavještajna služba:

„Akcija se nazvala ,Tri tenora‘, obzirom da imamo tri dopredsjednika Fonda. Međutim, kad smo krenuli u akciju, nismo bili sigurni da ćemo doći tako daleko.“

Trojicu potpredsjednika Fonda, koji inače ima četiri potpredsjednika, tereti se za primanje mita, protuzakonito posredovanje, zlouporabu položaja i ovlasti i udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, dakle –u zločinačku organizaciju:

„Samo za ulaz u priču oko prodaje imovine, tražila se tarifa od 50.000 eura ,za kavu‘. I primala.“

U upravnom odboru Fonda, koji imenuje potpredsjednike Fonda, sjede trojica ministara i jedan potpredsjednik vlade. Iz policijskih krugova neslužbeno nam je rečeno kako nema dokaza o povezanosti trojice potpredsjednika sa nekim iz politike, ali čini se da predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić misli da priča još nije gotova:

„Centar korupcije, hardware korupcije je Fond za privatizaciju. Ne znamo gdje je software. Došli smo do hardware-a i slomit ćemo mu kičmu.“
XS
SM
MD
LG