Dostupni linkovi

Nova rezolucija i novi pregovori?


Institucije Kosova ne žele da komentarišu pisanje štampe da se u međunarodnoj zajednici priprema novi nacrt rezolucije i nastavak pregovora. Džavit Bećiri, portparol predsednika Kosova, kaže da nema razloga za odlaganje procesa:

“Pročitali smo tekst, ali ne želimo da komentarišemo. Svima je poznat stav institucija Kosova. Nema nijednog razloga za odlaganje procesa.”

Prištinski list “Zeri” prenosi izjavu zapadnog diplomate da se novim nacrtom predviđa da se tokom 120 dana obe strane pozovu na nove pregovore. Posle četiri meseca, ako novi izaslanik u svom izveštaju dođe do zaključka da nije bilo značajnog napretka u pregovorima, međunarodno prisustvo na Kosovu bi automatski sprovelo Ahtisarijev plan.

Međutim, predstavnici institucija nisu direktno odgovorili na pitanje koliko su tačni navodi o pripremi nove rezolucije.

Arben Ćirezi, politički savetnik premijera Kosova, kaže da su članovi Pregovaračkog tima Kosova u stalnom kontaktu sa svim međunarodnim faktorima. “Znamo da je održan sastanak političkih direktora zapadnih zemalja u Parizu i znamo da te zemlje podržavaju brzo rešenje”, rekao je Ćirezi i dodao kako se vodi intenzivna diplomatska aktivnost s ciljem da Kosovo dobije nezavisnost.

Institucije Kosova smatraju da nije potreban novi pregovarački proces, ali i navode da će sarađivati sa međunarodnom zajednicom u nastavku procesa.

Prema Bećirijevim rečima, pregovarački proces, koji je trajao 15 meseci uz posredovanje Martija Ahtsarija, završen je predlogom za status Kosova. “Donet je kompromisni dokument koji nudi održivo rešenje za Kosovo i region. Tako da druge varijante nisu najbolje rešenje i to je naš zvaničan stav. Ipak, institucije Kosova nastaviće da budu ozbiljan partner međunarodnoj zajednici”, kaže Bećiri, dodajući kako očekuje da se status ubrzo reši.

Prema pisanju “Zerija”, zapadne zemlje planirale su da novi nacrt rezolucije bude poslat Rusiji u ponedeljak, dok će sredinom iduće nedelje biti zvanično predstavljen Savetu bezbednosti.

Prethodno je američki specijalni izaslanik za status Kosova Frenk Vizner izjavio da će Kosovo biti nezavisno, ali nije mogao da prezicira datum završetka statusnog procesa. Vizner nije isključio mogućnost novih pregovora u nekom ograničenom roku.

Novi pregovori bi, prema oceni zvaničnika, trebalo da pokažu da su iskorišćene sve mogućnosti u procesu rešavanja statusa, ali oni neće nikako odrediti konačno rešenje. Arben Ćirezi kaze da je prioritet ubrzano donošenje rešenja:

“Vlada Kosova poziva sve međunarodne partnere da ubrzaju dinamiku i usvoje rezoluciju kako bi Kosovo i ceo region krenuli napred putem evroatlantskih integracija.”
XS
SM
MD
LG