Dostupni linkovi

Postoji li rizik od podele?


Izjava člana Pregovaračkog tima Kosova Vetona Suroia, da postoji rizik od podele Kosova, izazvala je različite reakcije među političkim liderima i analitičarima. Suroi je nedavno upozorio da je podela rizik i da zato tom pitanju treba posvetiti pažnju. Suroi je rekao da je Kosovo već sada podeljeno pošto institucije nemaju pristup severnom delu Kosova.

Ministar Ardian Đini poziva se na principe Kontakt grupe kojima se odbacuje podela Kosova kao opcija u rešavanju statusa i ističe kako veruje da će se taj princip poštovati:

“Nije vreme spekulisati o podeli, jer tako nešto ne odgovara nikome na Balkanu.”

Međutim, Ram Buja (Ramë), iz opozicione Demokratske partije Kosova, kaže da nije uklonjen rizik od podele Kosova.

“Iako je međunarodna zajednica jasno rekla da nema podele, poznajemo realnost na severu Kosova i zato smo zabrinuti da do podele može doći.”

Šef Međunarodne krizne grupe za Kosovo (ICG) Aleks Anderson kaže da se podela Kosova može izbeći brzim rešenjem statusa te upozorava:

“Podela bi imala mnogo negativnih posledica, a posebno bi pogodila srpsku zajednicu koja živi južno od Ibra, a koja bi mnogo dobila Ahtisarijevim planom.”

Anderson ističe kako bi podelom Kosova bio doveden u pitanje mir u Preševskoj dolini i Makedoniji:

“Smatram da su EU i SAD svesne negativnih posledica.”

Ram Buja iz Demokratske partije kaže da kosovske vlasti nemaju pristup severu Kosova. Stoga on smatra da preostaje da međunarodna zajednica integriše taj deo i ne dozvoli podelu:

“Međunarodna zajednica treba da ima sve u svojim rukama i promeni realnost.”

Prema rečima Aleksa Andersona, teškoće koje postoje u procesu donošenja rezolucije Saveta bezbednosti UN podižu rizik od podele:

“Ukoliko se odlaganja nastave, Beograd će tražiti podelu. Nejasna rezolucija dovodi u rizik očuvanje integriteta Kosova.”

Svi se slažu da samo jasnom politikom i akcijom međunarodna zajednica može sprečiti podelu Kosova, dok bi kosovske vlasti doprinele integraciji. Od 1999. godine na severu Kosova ne funkcionišu institucije Kosova već Beograda, ali postoji saradnja sa međunarodnom administracijom. Srbi sa severa Kosova su više puta do sada isticali da će u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova i oni proglasiti nezavisnost severnog dela.

Ardian Đini kaže da je zalaganje kosovskih institucija za pružanje mogućnosti manjinskim zajednicama, garancija da ne dođe do podele.

“Uspeli smo da napravimo okvir na osnovu Ahtisarijevog plana, kako bismo imali uslove koji će manjinama garantovati dostojanstven i prosperitetan život.”
XS
SM
MD
LG