Dostupni linkovi

Obilježen dolazak NATO vojnika


Povodom osmogodišnjice ulaska vojnih snaga NATO-a, institucije Kosova i politički lideri izrazili su optimizam u brzo rešenje statusa Kosova. Predsednik Kosova je u poruci povodom dana slobode, rekao da će gradjani Kosova negovati vrednosti slobode. Komandant mirovnih snaga NATO-a general Roland Kater ocenio da je osmogodišnja mirovna misija na Kosovu bila uspešna.

Osmu godišnjicu od ulaska vojnika NATO-a na Kosovo ili Dan slobode kosovski lideri su dočekali sa optimizmom. Posle izjave američkog predsednika Džordža Buša da Kosovo treba da dobije nezavisnost, kosovske političari veruju da će se proces uskoro okončati.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je gradjanima poručio da će se ove godine ozvaničiti nezavisnost Kosova.

“Ovog istorijskog dana za Kosovo, kada je Džordž Buš, predsednik zemlje koja je predvodila akciju NATO-a, obećao da je nezavisnost neizbežna, mi Kosovari, albanska većina i manjine, odlučni smo u tome da negujemo slobodu koja će svima služiti”, preneo je Sejdiuove reči njegov portparol Džavit Bećiri.

Lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači ocenio je da je u poslednjih osam godina na Kosovu postignut napredak. Tači je kazao da je ova godišnjica od uspostavljanja medjunarodne misije odlučujuća za definisanje statusa.

“Osam godina živimo u slobodi, stvorili smo novu realnost nezavisnog Kosova. Sada čekamo da se ta odluka ozvaniči. Posle toga radićemo na evro-atlantskoj integraciji Kosova”, rekao je Tači.

12. juna 1999. godine na Kosovo su usli prvi vojnici NATO saveza, kao deo medjunarodne vojne i civilne misije, koja je uspostavljena na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN-a. Povodom godišnjice ulaska snaga KFOR-a, u Prištini su organizovane brojne manifestacije.

Osmogodišnju misiju medjunarodnih mirovnih snaga na Kosovu komandant KFOR-a nemački general Roland Kater ocenio je uspešnom. General Kater je rekao da će Kfor nastaviti da obezbedjuje mir i sigurnost na Kosovu.

“Problem je veoma kompleksan i ja sam zadovoljan što su ljudi shvatili da prolazimo kroz demokratski proces, kao partner i prijatelj i Kfor ce u tome učestvovati”, rekao je Kater dodajući da će bez obzira na status, Kfor ostati na Kosovu još dugo, kako bi garantovao mir i slobodu kretanja.

Savetnik premijera Kosova Arben Cirezi kaže da je posle osam godina postignuta stabilnost i Kosova i regiona.

“Region danas lakse diše, ipak njegov razvoj, demokratija i evro-atlantske integracije dobiće podsticaj sa nezavisnim Kosovom, a time i veću stabilnost”, rekao je Cirezi.

Prema oceni Cirezija, posle izjave Džordž Buša postaje jasno da će se uskoro okončati status quo i da će Kosovo postati nezavisno.
XS
SM
MD
LG