Dostupni linkovi

HAG


Hasski tribunal osudio je danas bivsseg lidera Srba u Hrvatskoj Milana Marticha na 35 godina zatvora, proglasivssi ga krivim za zloccine nad Hrvatima i Bosnjacima u Kninskoj krajini, zapadnoj Bosni i Zagrebu 1991-95.
Martich (52) je u to vreme bio ministar unutrassnjih poslova i predsednik samoproglassene Republike Srpske Krajine
"Dokazi su jasni: Milan Martich podrzzavao je i delovao na ostvarenju cilja zajednicckog zloccinacckog poduhvata koji je postavio Slobodan Milossevich - stvaranja ujedinjene srpske drzzave" kroz uklanjanje nesrba sa teritorija RSK i ccinjenje zloccina, rekao je u obrazlozzenju presude predsedavajuchi sudija Bakone Moloto.
Martich je proglassen krivim za progon, ubistva, pritvaranje, muccenje, nehumana dela, okrutno postupanje, napade na civile, deportacije i prisilno premesstanje nesrpskog stanovnisstva, zatim bezobzirno razaranje naselja i verskih objekata i pljaccku imovine Hrvata i Bosnjaka u RSK i Cazinskoj krajini.
Martich je osudjen i za dva raketna napada na Zagreb, poccetkom maja 1995, u kojim je sedam civila poginulo, a visse od 200 ranjeno.
Sudsko veche utvrdilo je da on nije kriv po taccki koja ga je teretila za istrebljenje.
U zavrssnoj recci, sredinom januara ove godine, tuzzioci su zatrazzili Martichu bude izreccena kazna dozzivotnog zatvora, a odbrana da bude oslobodjen.
Martich se dobrovoljno predao Tribunalu 15. maja 2002. godine, a ssest dana kasnije je u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio da nije kriv.
XS
SM
MD
LG