Dostupni linkovi

logo-print

HAG


Raspravno veće Haškog suda osudilo je u utorak bivšeg predsednika tzv. Republike Srpske Krajine (RSK) Milana Martića na 35 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uključivši progon, ubistva, razaranje, pljačku, zatvaranje, mučenje i druga nečovečna dela.
Martić je osuđen kao ucesnik udruženog zločinačkog pothvata koji je vodio bivši jugoslavenski predsednik Slobodan Milošević te ucescu u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva s delova hrvatske teritorije, zatim granatiranje Zagreba u maju 1995. godine te za niz drugih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima u selima od Saborskog do Škabrnje u kojima su ubijene stotine ljudi, uglavnom staraca i žena.
Tuzilastvo je u zavrsnoj reci u januaru zatrazilo kaznu doživotnog zatvora za Martića. Odbrana je zahtevala njegovo puštanje na slobodu.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG