Dostupni linkovi

Poseban status zatražen i prosvjedom


Na prosvjednom skupu upozorenja «Srebrenica – pravda za sve» prvi se obratio načelnik te općine Abdurahman Malkić, koji je još jednom ponovio zahtjeve Srebreničana:

«Poseban status za Srebrenicu biće naša trajna obaveza. Po kojoj formi, definisaće, nažalost, u najvećoj mjeri politika i spremnost političara i javnosti na kompromis, a ne pravo i pravda.»

Okupljenim su se obratile i predstavnice Udruženja majke enklave Srebrenica i Žepa. Predsjednica ovog udruženja Munira Subašić kaže:

«Dvanaest godina svijet i Evropa šute, potpomažu genocidnu tvorevinu Republiku Srpsku, ne dozvoljavaju da žrtve dobiju ono što traže, a to je pravda.»

Ćamil Duraković, predsjednik Inicijativnog odobra za iseljenje iz Srebrenice, pozvao je sve građane Bosne i Hercegovine da daju podršku Srebreničanima:

«Ukoliko u ovoj borbi ne dobijemo najčvršću podršku prije svega vas, naroda BiH, zatim svih relevantnih međunarodnih i domaćih faktora, i ukoliko ova borba ne urodi plodom, mi preživjele žrtve genocida ćemo morati napustiti Srebrenicu.»

Podršku Srebreničanima na današnjem prosvjedu dalo je i nekoliko plitičara. Bošnjački član Predsjedništva Haris Silajdžić:

«Mi stojimo iza toga i podržavamo taj stav jer smatramo da je tamo učinjen genocid, da je naša obaveza i obaveza međunarodne zajednice da provode međunarodni zakon o BiH.»

Hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić:

«Da li će ovo potaći nekoga da razmišlja o pravdi, nekoga ko je stvarno moćan i ko odlučuje o tome? Moje iskustvo me uči da neće.»

Pred kraj skupa, prvak drame Narodnog pozorišta u Sarajevu Izudin Bajrović pročitao je stihove pjesme o Srebrenici koju je napisao Abdulah Sidran:

«Bolje da je nema nego da je ima
ovakve kakva danas jeste
naša Srebrenica.
Ni mrtvo ni živo u njoj boraviti ne može
pod olovnim nebom.»
XS
SM
MD
LG