Dostupni linkovi

Bušova podrška Kosovu u medijima


Buš je na današnjoj konferenciji za novinare u Sofiji ponovio svoju podršku nezavisnosti Kosova.

"Vreme je da se prihvati Ahtisarijev plan. Amerika veruje da Kosovo treba da bude nezavisno", kazao je Buš.
Kako piše britasnki Gardijan (Gurdian), ukoliko se nastavi blokada u Savetu bezbednosti zbog protivljenja Rusije, Vašington bi mogao da ohrabri Kosovo da unilateralno proglasi nezavisnost, koju bi potom i sam priznao, ohrabrujući i ostale zemlje da to učine. Medjutim, po oceni ovog lista, to bi moglo da podeli Evropsku Uniju, istovremeno sa rastom tenzija, uključujući i moguće nasilje na terenu.

Istovremeno, Fajnenšel Tajms (Financial Times) prenosi stav zvaničnika Bele kuće da predsednik Buš nije imao nameru da zapreti unilateralnim priznavanjem nezavisnosti Kosova, već da ukaže na nužnost hitne akcije u Savetu bezbednosti. S druge strane, visoki ruski zvaničnik kazao je u nedelju da Moska neće menjati svoju poziciju, koja je, kako je istakao, "jasna i konzistentna". Po njegovim rečima, "Kosovo je neotudjivi deo Srbije i pitanje njegovog statusa može biti rešeno jedino sporazumom Beograda i Prištine", prenosi izjavu ovog ruskog zvaničnika Fajnenšel Tajms.

S druge strane, prema oceni Vol Strit Dzornala (Wall Street Journal), upravo protivljenje Rusije nezavisnosti Kosova može izazvati nasilje na terenu i podeli Evropljane, što je zapravo cilj Moskve. Ona smatra da bi nezavisnost Kosova bila presedan koji bi se odrazio i na rešavanje ostalih etničkih konflikata.

Gruzijski premijer Zurab Noghaideli rekao je tokom posete sedištu Radija Slobodna Evropa u Pragu da se status Kosova ne može porediti sa situacijom u gruzijskim separatiskičkim republikama Abkhazija i Juzna Osetija.
"Čvrsto verujem da nema šansi da se povlači paralela izmedju Kosova i situacije Abkhaziji i Juznoj Osetiji. Ja nemam dilemu da će konflikt u ove dve republike biti rešen na miroljbuv način u okviru teritorijalnog integriteta Gruzije", ističe Noghaideli.

Predstavnik čečenskog separatističkog pokreta Ahmed Zakajev kazao je Radiju Slobodna Evropa da veruje da Putin ne želi da bude odgovoran za odluku Saveta bezbednosti o Kosovu, ali kada njegov status bude odredjen, to će iskoristiti za svoje ciljeve.

"Putin shvata da bi formalno pravno ozvaničio već de fakto aneksiju republika od Moldavije do Gruzije, potreban mu je presedan na Kosovu, i to će dobiti", smatra Zakajev.

Dejli Telegraf podseća da su lideri kosovskih Albanaca sve nestrpljiviji prenoseći izjavu Luftija Hazirija, člana pregovaračkog tima Prištine, da se ne isključuje mogućnost unilateralnog proglašenja nezavisnoti ukoliko izostane odluka u Savetu bezbednosti.

Tokom posete Sofiji, Buš je zatražio od Beograda da omekša svoj tvrdi stav o Kosovu, ponavljajući svoju podršku i evroatlantskim integracijama Srbije.

"Zatražio sam od bugarskog predsednika Parvanova savet. On je izmedju ostalog ukazao, i ja se sa tim apsolutno slažem, na nužnost da istovremeno sa našim zahtevom da Kosovo postane nezavisno, omogućimo Srbiji nastavak medjunarodnih integracija, možda članstvo u NATO, možda u Evropskoj Uniji i definitivno bolje odnose sa SAD", kazao je Buš.
XS
SM
MD
LG