Dostupni linkovi

TIRANA


Ujedinjene nacije treba da sto pre daju nezavisnost Kosovu. Ukoliko Rusija nastavi da to blokira, Zapad treba da deluje, izjavio je americki predsednik Bus u Tirani. "Nezavisnost je rezultat. U medjuvremenu, treba usmeriti citav proces ka tome. Diplomate rade da vidimo možemo li da nađemo zajedničko rešenje. Ako ne, u jednom trenutku moramo reći - dosta je, i Kosovo je nezavisno. To je cilj, sto gradjani Kosova treba da znaju", rekao je predsednik Buš na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Sali Berišom.
On je rekao da ce treba odrediti rok kada ce zapadne zemlje izaci sa svojom Rezolucijom u Savetu bezbednosti ukoliko izaostane sporazum sa Rusijom.
Predsednik SAD je dodao da bi bilo najbolje da Rusija prihvati da je nezavisnost Kosova "neophodna".
On je zatrazio od Srbije da preispita svoje zestoko protivljenje nezavisnosti Kosova i usredsredi se na svoju buducnost kao deo Zapada.
"Zelimo da jasno predocimo Srbiji da SAD podrzavaju njene teznje ka tesnjim vezama sa Zapadom. To znaci da na tome radi na bilateralnoj osnovi sa SAD, zatim moguche clanstvo u NATO-u, na primer", istakao je Bus.
Kosovski premijer Agim Ceku pozdravio je Busovu izjavu.
XS
SM
MD
LG