Dostupni linkovi

Bushov posjet Pragu


Dvojica predsjednik Georg Bush i Vaclav Klaus su se nakon razgovora u Pragu obratili medijima. Američki predsjednik je, obrazlažući potrebu za novim reketnim sustavom, pored ostalog rekao:

«Živimo u svijetu u kojem pojedinci vodjeni ideologijom ubijaju nevine kako bi ostvarili svoje strateške ciljeve. Vjerujem da češka vlada i gradjani ove zemlje, neće dopustiti eksretimstima da ih zatraše, jer i cilj takvih ekertinsta jest ugrožavanje maldih demokracija.»

Češki predsjednik Vaclav Klaus, ovako je izvijestio o razgovorima sa Bushom:

«Naravno, razgovarali smo o instaliranju američke vojne baze u našoj zemlji i u susjednoj Poljskoji . predsjednik Bush i ja smo se složili oko toga. Mislim da je važno što je prdsjednik Bush obećao da će učiniti sve kako bi objasnio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sve činjenice oko ovog prjekta.»

Naime, dvojica čelnih ljudi Češke države, predsjednik, kao i premijer Mirek Toplanek i ranije su se izjašnjavali za postavljanje radara i izrazili su suglasnost sa rasporedjivanjem oko 200 ili nešto više američkih vojnika koji bi opsluživali bazu.

No, Bush se sastaje i sa bivšim premijerom Jirijem Parobekom , a koji je u ime opozicije lijevog centra najavio organiziranje nacionalnog referenduma zbog namjere vlasti da omogući postavljanje radara.
Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack pojašnjava:

«Mi, kao i naši istomišljenici, smatramo da je dobro zaštititi i druge narode, ne samo naš, dakle i narode u Evropi. Imamo namjeru sa Česima i Poljacima koji pokazuju dozu zabrinutosti, otvoreno razgovarati , razumno, hladne glave i odgovarati na sva pitanja koja mogu proizaći i naravno informirati ljude o svemu.

Dok američka strana ističe značaj proturaketnog sustava u obrambenom smislu, oponenti u Češkoj su zabrinuti zbog mogućih zdravstvenih, ekoloških i sigurnosnih opasnosti, ali se plaše da bi u slučaju instaliranja radara njihova zemlja mogla lako postati meta terorističkih napada. Dio Čeha je vrlo osjetljiv i na prisutnosti stranih trupa, jer desetljeća sovjetske nazočnosti još su vrlo svježa. Ima i onih koji smatraju da bi radarska baza trebala biti dio šire strategije NATO-a , a ne stvar dogovora Washingtona i Praga. Jiri Pehe , češki poltički analitičar i direktor New York sveučilišta smatra da Bushov posjet u ovom trenutku može više naštetiti, nego koristiti:

«Rekao bih da je ovaj posjet možda čak i kontraproduktivan, jer poruke donosi čovjek koji je u ovom trenutku vrlo nepopularan u Češkoj. Mislim da je problem instaliranja američke radarske baze u Češkoj i u tome što projekt zagovora upravo gospodin Bush. Da ga predlaže neka druga administracija mislim da bi bio vrlo uspješniji.»

Pet gradića, jugozapadno od Praga, u blizini mjesta gdje bi se trebala postaviti radarska baza, odbili su njenu izgradnju, na istina neobvezujućem referendumu. Pobornici ideje o nacionalnom referendumu su i Socijaldemokrati, a Bush se sastaje sa njihovim liderom, Parubekom što je kako piše najtiražniji češki dnevnik Mlada Fronta Dnes vrlo "neuobičajeno" za ovakve posjete.
Premijer Mirek Toplonake izjavljuje da referendum nije nužan, no i glasanje u parlamentu biće poriličan izazov, jer koalicijska vlada desnog centra kontrolira polovicu od 200 zastupničkih mjesta. Da bi plan prošao treba uz vlastitih 100 zastupničkih glasova , osigurati najmanje još jedan iz suprotnog tabora.
XS
SM
MD
LG