Dostupni linkovi

Slovenački otpisani gradjani


Predsjednica Helsinškog monitora Slovenije, Neva Miklavčič – Predan, ustvrdila je na press konferenciji u Zagrebu da je u posljednje dvije godine pod žestokim pritiscima, prijetnjama i progonima slovenskih vlasti zbog otvaranja teme ratnih zločina u Sloveniji i pitanja "izbrisanih" državljana:

"Prvo sam razmišljala da se demonstrativno odreknem slovenačkog državljanstva zbog naših izbrisanih državljana jer to nije riješeno ni nakon punih 16 godina. Sada se sa molbom za hrvatsko državljanstvo ne borim samo za sebe, to nije moja lična borba, nego i borba za naš Helsinški odbor i za njihov status."

Tvrdi da je zbog teme ratnih zločina nad regrutima bivše JNA, kojih je prema službenim podacima u slovenskom ratu ubijeno 47, a 183 su teško ranjena, smatraju državnim neprijateljem, sudski proganjaju i prijete ovrhama, zbog čega već duže vremena press konferencije održava u Zagrebu:

"Niti jedan novinar u Sloveniji se ne bavi tim problemima jer ta tena nije dobro-došla za našu državu. Mi smo jedina država bivše Jugoslavije koja se nikako ne bavi, čak ni pomisli, da bi moglo biti nekih ratnih zločina."

Nakon dokumentacije o ranjenim i ubijenim regrutima bivše JNA u Holmecu, Rožnoj Dolini, na putu prema aerodromu Brnik, Helsinški monitor Slovenije i splitski Centar za razvoj demokracije uputili su danas hrvatskom Državnom odvjetništvu još jednu, novu kaznenu prijavu protiv Republike Slovenije, zbog smrti 21-godišnjeg regruta Dragana Rodića iz Njivica na Krku, čija majka Eleonora kaže da već 16 godina uzaludno pokušavaju doznati istinu o smrti svog sina jedinca:

"Moje dijete se tretira kao okupator. Nađen je mrtav 28. u jutro. Cijeli taj dan Slovenci nisu dozvolili da odlete helikopteri za Zagreb, a on je bio ranjen. Za to vrijeme on je iskrvario. Tek u jutro su ga našli. Nitko ne govori istinu, nitko neće da kaže ono što je bilo. Samo laži."

Predsjednica Centra za razvoj demokracije, Semina Lončar, ističe da se hrvatsko Državno odvjetništvo angažiralo i otvorilo dijalog sa slovenskim Državnim odvjetništvom na raščišćavanju istine i sumnjama u počinjeni ratni zločin, no da Slovenija još uvijek izbjegava službeni odgovor. Kaže da im se nakon Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije javilo i 247 bivših JNA regruta iz Makedonije, koji također traže obeštećenje jer smatraju da su bili u tada regularnoj vojsci i u njoj stradali:

"Nama se javljaju roditelji djece koja su poginula, ili su teški invalidi. Mi prikupljamo priče. Ministarstvo Bosne i Hercegovine to vrlo brzo procesuira i istražuje. Sada smo u pregovorima da se svim tim tadašnjim regrutima JNA, sadašnjim državljanima Bosne i Hercegovine, da obeštećenje. Dosta se odmaklo u tim pregovorima. Samo Slovenija, bivša republika Jugoslavije, ne priznaje činjenicu da je na njenom teritoriju, od strane njene vojske, neko oštećen i da zbog toga ima pravo na obeštećenje."

Spomenute dvije nevladine udruge iz Hrvatske i Slovenije ostaju pri tvrdnji da je bivši slovenski predsjednik Milan Kučan lagao na Haškom sudu kada je na svjedočenju Miloševiću tvrdio da je po pitanju ratnih zločina u Sloveniji sve istraženo:

"Gospodin Kučan je izjavio da je sve istraženo na Holmecu, a državni tužilac je zaključio da nije bilo nikakvog ratnog zločina."
XS
SM
MD
LG