Dostupni linkovi

Prva ruska crkva u Crnoj Gori


Portaparol Ministarstva za ekonomski razvoj, Zoja Spahić Kustudić, saopštila nam je da se Mitropolija crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve, na čijoj je teritoriji izgradjena prva ruska crkva u Crnoj Gori, nikada nije obratila Ministarstvu sa zahtjevom za izgadnju tog crkvenog objekta iako su, kako je rekla, bili u obavezi da to učine. Da li su ili ne tražili dozvolu za izgradnju crkve u SPC nijesmo mogli dobiti odgovor, jer Radivoje Nikčević predstavnik za medije Mitropolije, nije odgovarao na naše pozive.Obratili smo se i Ministarstvu kulture , pomoćniku Predragu Malbaši, sa pitanjem da li je od njih Mitrolija srpske crkve u Crnoj Gori tražila dozvolu za izgradnju crkve , pored ženskog manastira Rustovo. Uz obrazloženje da svi sakralni objekti nijesu pod njihovom, odnosno, zaštitom Zavoda za zaštitu sponika kulture, Malbaša je precizrao da od njih nijesu ni morali da traže dozvolu.

Malbaša : Ministarstvo kulture i medija, preko svojih institucija koje su zakonom ovalašćene Republičkog i Regionalnog zavoda, daju mišljenje na prostornu , plansku i projektnu dokumentaciju, a u ovom slučaju izgradnja ovog ruskog hrama nije bila tretirana, niti je bila u domenu nadležnosti Ministarstva kulture.

A prava ruska crkva u selu Čelobrdo iznad Sv. Stefana , sagradjena pored manastira Rustovo vlasnistavo SPC u Crnoj Gori, kako nam je pojasnio paroh podgoričke Crkvene opštine Velibor Džomić, prema pravoslavnim crkvenim pravilima, iako sagradjena u ruskom stilu pod jurisdikcijom je Mitropolije crnogorsko-primorske .

Džomić: Svi pravoslavni hramovi i manastiri koji se nalaze na teritoriji Republike Crne Gore jesu vlasništvo pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske i pravoslavnih Eparhija budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske

RSE :Posto je ta crkva podignuta uz manastir Rustovo, logicno je da je to na teritoriji odnosno na zemlji Mitropolije, jeli tako?

Džomić: Mitroplije crnogorsko- primorske bez svake sumnje.

Na drugoj strani, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve, Mihailo, podsjeća da je Ruska pravoslavna crkva u Beogrdu , pod jurisdikcijom moskovske Patrijaršije a ne Srpske pravoslavne crkve.

Mitropolit Mihailo :Što znači ako je ruska crkva u Crnoj Gori pod Srpskom pravoslavnom crkvom ,onda to nije ruska crkva već srpska crkva.Dakle tu se prave neki dogovori neka čuda, koja će najvjerovatnije javnosti uskoro biti poznata.

Mitropolit Mihailo takodje smatra i da bi ruska crkva u selu kod Budve mogla biti zakinuta zbog neriješenih imovinsko pravnih sporova oko vlasništva nad sakralinim objetima u Crnoj Gori.

Mitropolit Mihailo : Odobrenje da se podiže crkva u bilo kojoj državi , a pogotovo znam da je kod nas do ovog momenta tako, daje država. Mada je srpska Mitroplija dio srpske Patrijaršije u Beogradu, ona nikoga ne pita po tom pitanju već podiže gdje god hoće svoje bogomolje .Ovakva izgradnja ruskih crkava iako možda na zemljištu crnogorske pravoslavne crkve koju još Srpska pravoslavna crkva drži pod okupacijom je nedozvoljen i kažnjiv čin .U najkraćem mogućem roku, sigurana sam i tako mislim izgradnja nedozvoljena od države biće na štetu Rusa koji prave ovakve bogomolje .Ako to Rusi prave Srpskoj pravoslavnoj crkvi isto tako država mora da da odobrenje i lokaciju.
XS
SM
MD
LG