Dostupni linkovi

Humanizam na odmoru u Crnoj Gori


U višednevnu javnu polemiku oko namjera Internacionalne lige humanista da funkcionerima DPS-a Svetozaru Maroviću i Milu Đukanoviću dodijeli humanistička priznanja nenadano se upleo i ministar pravde Miraš Radović, koji je negirao učešće Crne Gore u ratnim dešavanjima i zločinima s početka devedesetih, prebacujući odgovornost na sevezne organe, propise i ekstremne grupe iz okruženja.

Pošto je Radović ustvrdio i da je deportacija izbjeglica Bošnjaka Muslimana iz Crne Gore koji su pobijeni u logorima Karadžićeve vojske, obavljena “po saveznim propisima’’ pojedini pravni eksperti su u RSE programima kritikovali ministrov istup kao prejudiciranje ishoda parničnog postupka u tom slučaju i istrage koja se vodi protiv policijskih funkcionera osumnjičenih za ratni zločin. Nakon tih kritika ministar pravde je zatražio mogućnost da za naš program pojasni svoje stavove.

RSE: Gospodine Radoviću, nedavno ste javno ustvrdili da Crna Gora ne snosi odgovornost za ratne procese i zločine s početka devedesetih, prebacujući odgovornost na savezne organe, propise i militantne grupe iz okruženja. šta je vaš motiv kao ministra pravde da iznosite stavove o slučajevima koji još nijesu dobili sudski epilog, a neki procesi su u toku?

RADOVIĆ: Upoznat sam sa reakcijama dijala pravničke javnosti da sam svojim saopštenjem na određeni način pokušao da izvršim uticaj na rad pravosudnih organa. Htio bih ovdje posebno da kažem da saopštavajući da državni organi Crne Gore, građani muslimanske i srpske nacionalnosti su predali nadležnim organima sa područja Bosne i Hercegovine na osnovu njihovih potražnica primjenjujući tada važeće propise nijesam nastojao da prejudiciram odluku suda u krivičnom postupku koji se vodi protiv određenog broja lica zbog pomenutog događaja. Naprotiv, ja sam samo konstatovao činjenicu da je predaja izvršena po potražnicama državnih organa Bosne i Hercegovine i da su državni organi Crne Gore osnov za svoje postupanje vidjeli u tada važećim saveznim propisima. Pri tome, nijesam ulazio u ocjenu da li je predaja bila u skladu sa relevantnim propisima. Ja nijednog momenta nijesam ustvrdio da su propisi pravilno ili nepravilno primijenjeni i ni na koji način nijesam nastojao da utičem na rad sudskih organa.

RSE: Zar malo ne pocijenjujete inteligenciju i analitičku moć tumača vašeg saopštenja, to jest vašeg otvorenog pisma u kome se eksplicitno kaže da je nešto odrađeno u skladu sa važećim saveznim propisima. Po zakonu zar vas ne brine činjenica kao dugogodišnjeg sudiju da ste sa pozicija izvršne vlasti ipak dali konačan sud o jednom postupku koji je u toku i parničnom postupku i istrazi koja se po nalogu tužilaštva vodi protiv policijskih funkcionera koji se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva?

RADOVIĆ: Ja još jednom podvlačim da ni u ovom slučaju ni u bilo kojem drugom slučaju nemam namjeru da na bilo koji način utičem na rad pravosudnih organa i na rad sudova. Mislim da sam i u svome dosadašnjem radu kao dugogodišnji sudija u brojnim prilikama iskazao svoj stav o potrebi da se poštuje princip nezavisnosti i samostalnosti sudstva. Mislim da su sudije crnogorskih sudova svjesni toga da ni na koji način ne želim da utičem na njihov rad.

RSE: Zašto ste se uopšte usudili da sa pozicija Ministarstva pravde govorite o ovim stvarima u jeku polimike oko toga da li funkcionerima DPS-a Milu Đukanoviću i Svetozaru Maroviću treba dodijeliti humanistička priznanja i da li je to eventualno od vas neko tražio?

RADOVIĆ: Ja sam odlučio da dam ovo saopštenje imajući u vidu da se u štampi iznose određene tvrdnje o odgovornosti povodom predmetnih događaja. Mislim da pitanje odgovornosti treba prepustiti nadležnim pravosudnim organima i da mimo nadležnih pravosudnih organa niko drugi ne može iznositi stav o bilo čijoj odgovornosti.

RSE: Osim vi. I s obzirom da vaše otvoreno pismo vrvi od definitivnih zaključaka o nevinosti Crne Gore i njene vlasti tokom ratnih dešavanja, nameće se pitanje odakle vam ta saznanja i gdje ste vi bili u to vrijeme? Da li je tačno da ste i sami određeno vrijeme proveli na ratištu?

RADOVIĆ: Mislim da uopšte nije bitno ko je određeno vrijeme proveo na ratištu i oni, svi oni koji su bili na ratištu nijesu odgovorni. A što se tiče mojih saznanja, moja saznavanja se zasnivaju na relevantnim činjenicama. Ono što sam iznio u svom saopštenju zaista je na činjenicama zasnovano.

RSE: Nijeste mi odgovorili na pitanje da li ste i vi određeno vrijeme proveli na ratištu?

RADOVIĆ: Ostavimo to za neku drugu priliku.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG