Dostupni linkovi

Ukrajina - kriza prevladana, zakazani izbori


Nakon cjelonoćnih razgovora, dvojica prvih ljudi Ukrajine su objavili da je krizna konačno prevladana. Prozapadno orijentirani predsjednik Yushchenko, stojeći uz bok proruski orjentiranog Yanukovicha je objavio:

"Možemo reći da je politička kriza u Ukrajini okončana. Nakon dugih i nimalo lakih pregovora, postigli smo kompromis."

Predsjednik je dodao da bi Parlament u toku tjedna trebao donjeti zakone koji će omogućiti prijevremene izbore. Za Yanukovicha je bilo važnije da je postignut sporazum da ni predsjednik, ni premijer neće djelovati izvan svojih ovlasti i da se neće uplitati u rad pravosudja i zakonodavstva, već da će " osigurati njihovo stabilno funkcioniranje".

Politička bitka izmedju dvojice lidera intezivirala se nakon što se Yanukovich suprostavio Yushchenkovoj aprilskoj odluci o raspuštanju parlamenta i prijevremenim izborima. Yushchenko je zapravo optuživao Yanukovicha da želi osigurati dvotrećinsku većinu u Parlamentu, "kupovanjem" zastupnika iz drugih stranaka ne bi li uspio promijeniti Ustav zemlje i minorizirati funkciju predsjednika.

Višetjedna politička kriza doživjela je klimaks kada je ukrajinski predsjednik u četvrtak smijenio državnog tužitelja, bliskog premijerovog surdanika. Nakon što je Yanukovich to ocijenio opasnim i neustavnim potezom, predsjednik je u subotu bio naredio razmještanja snaga sigurnosti oko Kijeva. Napetosti su rasle. Međunarodna zajednica je pozivala na smirivanja stanja. Do razgovora dolazi u subotu navečer, sve do nedjelje ujutro.

Yushchenko je bio zadovoljniji ili je barem to želio pokazati pred javnošću. "Ukrajina je iz ove krize izašla jača nego je bila u travnju", kazao je Yushchenko.

Ipak, duboke političke razlike su i dalje prisutne i teško da su mogle biti prevladane posljednjnim susretom Yushchenko - Yanukovich. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da će predstojeći izbori biti vrlo neizvjesni. Prozapadni blok, koji je iznio "Narančastu revoluciju" i prorsuka "Partija regija" uživaju gotovo podjednaku, 40 % popularnost kod građana. Pobjednika predstojećih izbora u Ukrajini će, ističu analitičari, odlučivati tek nijanse.
XS
SM
MD
LG